De Global Recycle Standard (GRS) is een wereldwijde standaard voor producten die gerecycled materiaal bevatten. De standaard heeft zowel criteria voor milieuvriendelijke productie als voor goede werkomstandigheden en dit keurmerk is alleen van toepassing op een eindproduct als het gehele productie proces gecertificeerd is.
Een leverancier (bijvoorbeeld stoffen leverancier) kan wel GRS gecertificeerd zijn, maar als het eindproduct niet geproduceerd is een GRS gecertificeerde fabriek, dan mag het eindproduct geen GRS-keurmerk dragen. Veel merken vermelden het wel als een van hun leveranciers GRS gecertificeerd is.
Producten kunnen GRS gecertificeerd zijn als ze 20% of meer gerecycled materiaal bevatten en aan de andere criteria van de standaard voldoen.
Eerlijkheid en transparantie staat bij Project Cece hoog in het vaandel. Wat is het eerlijke verhaal achter de kleding. Een duurzame keuze maken was nog nooit zo makkelijk!
"Er bestaat niet zoals iets als 'weg' gooien, als je iets weggooit dan moet het ergens heen." - Annie Leonard
De criteria voor milieuvriendelijke productie geldt bij GRS voor elke stap voor het productieproces. Er geldt altijd dat het bedrijf moet voldoen aan de criteria van GRS of aan de lokale wet, de strengste regels gelden. GRS controleert ook dat de productie volledig legaal gebeurt. Dat de lokale wet wordt nageleefd en alle vergunningen up-to-date zijn.
De belangrijkste criteria van GRS op milieu gebied zijn:
Score: 2/4 De hoeveelheid gerecycled materiaal kan best laag zijn, namelijk maar 20%. Daarnaast zijn er wel criteria voor milieuvriendelijke productie, maar er worden geen harde grenzen aan gesteld, het moet vooral volgens de wet zijn en vrij zijn van giftige materialen.
De sociale criteria van GRS gelden ook voor elke stap van de productie keten. Ook hier geldt dat ze controleren op dat de productie volgens de lokale wet verloopt als die regels strenger zijn dan die van de standaard.
De belangrijkste criteria van GRS op sociaal gebied zijn:
Score: 3/4. GRS definieerde meerdere eisen aan sociale productie, van schone en veilige arbeidsomstandigheden tot het recht op vrijheid van vereniging. Ze scoren echter niet alle punten omdat ze bijvoorbeeld niet pleiten voor een leefbaar loon in plaats van een minimumloon.
De GRS bevat geen eisen of adviezen over diervriendelijke of dierproefvrije productie.
Score: 0/4
Textile Exchange brengt elke 4 jaar een rapport uit over de Global Recycled Standard. Het rapport bevat alle bijgewerkte vereisten. Het laatste rapport is van 2017 (Global Recycled Standard 4.0) en in 2021 zal een nieuw rapport worden uitgebracht. Deze rapporten zijn voor iedereen online beschikbaar. De rapportages zijn niet gericht op de verbeteringen van de gecertificeerde GRS-partijen, de resultaten van de jaarlijkse audits worden niet openbaar gemaakt.
Score: 2/4. De rapporten zijn vrij beschikbaar, maar worden slechts eens in de 4 jaar uitgebracht. Het rapport schetst duidelijk de GRS-eisen, maar de resultaten van de jaarlijkse audits worden niet openbaar gemaakt.
GRS heeft een internationale werkgroep met diverse leden van veel verschillende organisaties, van GOTS tot Control Union tot H&M. Over het algemeen is GRS een certificeringssysteem van een derde partij. De audits worden uitgevoerd door SCS Global Services, inclusief inspectie ter plaatse van de faciliteit tijdens het aanvragen van certificering. Na ontvangst van het certificaat vereist SCS jaarlijkse controle-audits om de certificering te behouden.
Score: 3/4. GRS is een derde certificering met een gevarieerde werkgroep en jaarlijkse audits. Het rapport beoordeelt echter niets over deze audits en hun resultaten.
SA8000
Fairtrade International.
B Corps
Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳