Jana in Cambodja - Week 1
Twee weken geleden schreven we een blog over de Cambodjaanse kledingindustrie. Waarom we precies de kledingindustrie in Cambodja uitkozen? Omdat onze eigen Jana, verantwoordelijk voor Project Cece in Duitsland, daar nu vijf maanden stage loopt! Tijdens haar stage voor Good Krama, een kledingmerk dat haar inspiratie haalt uit de krama (een traditioneel Cambodjaans kledingstuk), gaat ze op onderzoek uit om meer te weten te komen over de kledingindustrie daar. Vanuit het zonnige Cambodia houdt ze ons op de hoogte over wat ze allemaal ontdekt en vandaag deelt ze haar eerste avonturen.
Het doel van Jana’s stage is om oplossingen te bedenken voor de enorme hoeveelheid reststoffen die de Cambodjaanse kledingindustrie kent. Samen met Good Krama zoekt ze naar manieren om de reststoffen, die het gevolg zijn van overproductie, te recyclen en ervoor te zorgen dat minder stoffen op de enorme afvalberg die wordt veroorzaakt door de mode-industrie belanden.
Cambodja produceert voor heel veel modemerken. Zo vindt onder andere een groot deel van de productie van H&M plaats in Cambodja. De fast fashion industrie is erg trendgevoelig en trends volgen elkaar tegenwoordig razendsnel op. Een gevolg hiervan is dat kledingstukken vaak last minute moeten worden aangepast of dat ze ineens helemaal niet meer in productie genomen worden. Maar wat gebeurt er dan met de stoffen die overblijven?
Jana zocht het uit. De zoektocht brengt haar naar de buitenwijken van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Hier worden de stoffen die niet meer gebruikt worden door reguliere modemerken opgekocht door lokale handelaren. Zij slaan deze vervolgens op in enorme textielvoorraden en verkopen ze per kilo aan degenen die de stoffen wel nog kunnen gebruiken. Gezinnen, kleermakers of eerlijke modelabels zoals Good Krama bijvoorbeeld. Good Krama probeert zoveel mogelijk van hun materiaal via deze zogenoemde „dode voorraad“ te kopen. Zo proberen ze te voorkomen dat de vaak nog goed bruikbare stoffen op de overvolle stortplaatsen in Cambodja belanden.
In de „dode voorraad“ kom je van alles tegen; van meterslange stroken stof tot de kleinste overblijfselen, van op maat gemaakt overhemden tot labels van bekende merken (dit keer vond Jana labels van Nike, H&M en Disney die te koop werden aangeboden). Daarnaast vind je in de voorraden enorm veel soorten stof. Om precies datgene te vinden wat je nodig hebt, zal je dus goed moeten zoeken. Ben je op zoek naar iets specifieks? Dan zit er niets anders op dan de stofberg te beklimmen of met al je kracht trekken aan de stoffen die wel aan de oppervlakte liggen. Het is een bizarre ervaring. Het is er benauwd en stoffig (haha), maar de inspanningen zijn het wel waard. Tussen de bergen overgeproduceerde stoffen zitten namelijk echte pareltjes. Voor een merk is het echter wel een hele uitdaging om precies datgene te vinden wat je nodig hebt. Daarnaast is het zo dat als je dan eindelijk de perfecte stof gevonden hebt, er vaak maar een kleine hoeveelheid van is, wat niet altijd voloende is om een hele collectie van te produceren of überhaupt een x aantal keer hetzelfde item.
Het team van Good Krama gaat vaak de stofbergen te lijf met een gedetailleerd plan van wat ze precies nodig hebben. Om precies die stoffen te vinden hebben ze behalve geluk ook geduld nodig tijdens hun zoektocht. De bergen laten zich namelijk niet zomaar kennen en het vergt nogal wat spierkracht om de stoffen die je op het oog hebt daadwerkelijk te pakken te krijgen. Af en toe raakt het team tijdens het doorspitten van de hopen zo geïnspireerd door eeen bepaalde stof, dat ze hun hele collectie ter plekke opnieuw bedenken met die stof als uitgangspunt. Achter elk kledingstuk van Good Krama zit dus een verhaal van zorgvuldig uitgekozen stoffen en een lastige zoektocht door bergen stof. Jana kan erover meepraten; die stofbergen als gevolg van overproductie kunnen wat haar betreft kleiner, al is het alleen al om de speurtocht van het Good Krama team te vergemakkelijken.
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!