Vegan Leer: Wat is het en is Vegan Leer Duurzaam?

Melissa Wijngaarden

Vegan Leer: Wat is het en is Vegan Leer Duurzaam?

Vegan leer is absoluut ethischer dan leer gemaakt van dierenhuiden. De leerindustrie is namelijk geen pretje, zowel voor mens als dier.

Maar is vegan leer dan ook standaard beter dan leer dat wordt gemaakt van dierenhuiden?

Helaas niet. In sommige gevallen is vegan leer namelijk nog slechter voor de planeet dan gangbaar leer. 

Om je een handje te helpen in je zoektocht naar duurzame, veganproof leervervangers, zoomen we in deze blog in op een aantal veel voorkomende vegan leeralternatieven en waar je op kunt letten.

De duurzaamheids voor- en nadelen van de meest voorkomende vegan leeralternatieven:

De voornaamste ethische problemen met leer zijn:

  • Het is een product uit de vee-industrie, wat de grootste gebruiker van landbouwgrond- en bronnen ter wereld is, één van de grootste veroorzakers van ontbossing en bijdraagt aan 11 to 17% van de wereldwijde broeikasgasuitstoot.
  • Het is niet altijd een bijproduct van de leerindustrie; door hoge vraag en/of kwaliteitseisen worden sommige dieren speciaal gefokt en gedood voor hun huiden.
  • Het looien en verven van leer is een bijzonder vervuilend proces waar veel zware chemicaliën in worden gebruikt.

Sommige vegan leeralternatieven bieden een oplossing voor bovengenoemde problemen, maar komen weer met hun eigen uitdagingen.

Nepleer aka faux leather
Boots gemaakt van Nepleer

Ook bekend als synthethisch leer of plastic leer en vaak gewoon “vegan leer” genoemd, is het meest voorkomende vegan alternatief voor leer. Het wordt gemaakt van polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC).

Duurzaamheidsvoordelen van nepleer:

  • Lagere uitstoot (15,8 kg per vierkante meter bij productie met PU versus 17,0 kg voor leer)

Duurzaamheidsnadelen van nepleer:

  • Het is gemaakt van plastic en komt van fossiele brandstoffen, die een schrikbarende ecologische voetafdruk hebben
  • PVC bevat giftige stoffen en dioxines
  • Het kan HONDERDEN jaren duren om te ontbinden op stortplaatsen, waar het het milieu nog verder vervuilt
  • Omdat producten van PU en PVC vaak minder lang hun kwaliteit behouden dan echt leer, veroorzaakt het meer afval

Fruitleer, plantleer, paddestoelleer


Gelukkig zijn PU en PVC niet de enige vegan alternatieven voor leer. Tegenwoordig zijn er namelijk veel innovatieve vegan leervervangers op de markt. Vergeleken met PU en PVC zijn deze materialen vaak milieu-vriendelijker omdat veel van deze alternatieven gemaakt worden van natuurlijke materialen (vaak zelfs bijproducten).

Een aantal populaire opties:

  • Piñatex (ananasleer), gemaakt van de bladeren van de ananasboom
  • Apple Skin (appelleer), gemaakt van restproducten van de appelteelt
  • Vegea (druiven), gemaakt van de druivenafval in de wijnindustrie
  • Mylo en Reishi, twee verschillende types milieuvriendelijke vegan leervervangers, gemaakt van mycelium (een soort netwerk van schimmeldraden)
  • Desserto (cactusleer), gemaakt van cactus.

Duurzame pro’s van fruitleer, plantleer en paddestoelleer:

  • Ze worden gemaakt van hernieuwbare en biologisch afbreekbare bronnen die vaak bijproducten zijn van andere industrieën. Ze hebben dus een minder energie-intensief productieproces en helpen afval te verminderen
  • Ze zijn niet volledig van plastic gemaakt
  • Ze hebben een lagere koolstofuitstoot dan de meeste soorten veganistisch leer (bijvoorbeeld slechts 2,76 kg per vierkante meter voor Reishi en Piñatex, wat 5,7 minder is dan alternatieven voor plastic leer).

Duurzame cons van veganleer gemaakt van fruitresten, planten of paddestoelen:

  • Helaas bevatten de meeste nog steeds plastic! Het natuurlijke materiaal is bedekt met een hars op basis van plastic, meestal PU. Reishi (paddenstoelenleer) lijkt de laagste concentratie te hebben: slechts 1%
  • Het omzetten van deze grondstoffen in veganistisch leer vereist nog steeds een intensief proces en extra chemicaliën
  • Door de plastic coating verliezen de natuurlijke grondstoffen hun biologisch afbreekbare eigenschappen
  • Ze gaan over het algemeen minder lang mee dan leer

Vegan leervervanger van Kurk (Kurkleer)


Dit milieuvriendelijke veganistische leeralternatief is gemaakt van de schors van kurkeikenbomen  Mirum is de bekendste fabrikant van kurkleer.

Duurzaamheidsvoordelen van kurkleer:

  • Het komt uit een hernieuwbare bron en het strippen van de schors schaadt de boom niet
  • In tegenstelling tot de meeste soorten veganistisch leer, heeft kurkleer geen plastic nodig (zelfs niet als coating!) omdat het van nature waterdicht is
  • Het is composteerbaar en kan biologisch afbreekbaar zijn
  • Het kan meestal worden hergebruikt en gerecycled

Duurzaamheidsnadelen van kurkleer:

  • Sommig kurkleer bevat nog steeds een plastic coating (niet dat van Mirum!)
  • Afhankelijk van hoe het wordt geproduceerd, kan het vergeleken met producten van leer minder lang meegaan. Vergelijk je kurk met andere soorten veganistisch leer, dan is kurk nog steeds sterker dan de meeste anderen.

Vegan leeralternatief van gerecycled plastic

Ook bekend als rPET-leer. Deze redelijk milieuvriendelijke veganistische leervervanger wordt gemaakt van gerecyclede flessen en ander post-consumer-waste plastic.

Duurzaamheidsvoordelen van gerecycled plastic leer:

  • Het biedt een oplossing voor plasticafval
  • Het vereist minder energie dan het produceren van nieuw plastic
  • Het kan recyclebaar zijn

Duurzaamheidsnadelen van gerecycled plastic leer:

  • Het is niet biologisch afbreekbaar en kan honderden jaren duren om te ontbinden
  • Het geeft microplastics af die in de oceaan (en zelfs in vissenbuiken en onze lichamen!) terechtkomen
  • Het originele plastic kan nog steeds giftige en vervuilende chemicaliën bevatten
  • PET-flessen kunnen vrij eenvoudig worden gerecycled tot PET-flessen, het closed-loop recycling. De mode-industrie verstoort deze cyclus door ook PET te gebruiken, waardoor het closed-loop recycling systeem van PET-flessen wordt verstoord en er uiteindelijk misschien juist meer PET geproduceerd wordt.

Innovatieve milieuvriendelijke alternatieven voor veganistisch leer

Er zijn veel nieuwe duurzame stoffen en soorten veganistisch leer, van kombucha tot in het laboratorium gekweekt leer.

Op dit moment zijn ze echter nog niet zo gebruikelijk (vooral vanwege de hoge kosten). We zijn hartstikke benieuwd hoe dit aspect van duurzame mode zich de komende jaren gaat ontwikkelen!

Dus, wat is nu uiteindelijk het beste vegan alternatief voor leer?

Nou, dat hangt ervan af. Alles bij elkaar genomen, zouden we zeggen dat kurkleer het beste type veganistisch leer is voor het milieu, omdat het afkomstig is van hernieuwbare bronnen en geen plastic gebruikt.

Helaas ziet kurk er, afhankelijk van het merk, niet altijd uit als traditioneel leer en is het niet zo makkelijk te vinden als leer op basis van plastic en sommige alternatieven voor leer op basis van fruit of planten.

We hopen dus dat er in de nabije toekomst manieren worden ontwikkeld waardoor de leeralternatieven op basis van planten, fruit en paddestoelen plasticvrij kunnen worden. Het gebruik van biologisch afbreekbare bijproducten is absoluut een game-changer (als die PU-coating er niet was!).

Welk type veganistisch leer je uiteindelijke ook kiest, vergeet niet dat jij ook een verschil kunt maken als je het gebruikt:

  • Koop alleen de veganistische leerproducten die je *nodig* hebt en die je minstens 30 keer zult dragen
  • Zorg goed voor je items, zodat ze langer meegaan
  • In plaats van ze weg te gooien, kun je ze doneren of verkopen om afval te verminderen

Vind duurzame producten van vegan leer op Project Cece

Op Project Cece, verzamelen we honderden fairtrade merken op één plek. Daartussen vind je ook veel kleding en accessoires gemaakt van veganistisch leer (gebruik onze filters en zoekfuncties om het aanbod te verfijnen!).


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Waar koop je eerlijke kleding? (En wat Eerlijke Kleding nu eigenlijk is)

Duurzaamheid kan in de kledingindustrie met van alles te maken hebben. Van milieuvriendelijkere materialen tot een kledingstuk dat is gemaakt om lang mee te gaan.Een aspect van duurzaamheid wat minder vaak wordt belicht is het sociale aspect. Terwijl er veel verschillende mensen werken aan één kledingstuk.Denk maar aan een simpel katoenen t-shirt; er wordt een ontwerp gemaakt, er wordt katoen geteeld, geplukt en verwerkt, er wordt een stof van gemaakt, de stof wordt verhandeld, er wordt kleding van gemaakt en vervolgens moet die kleding ook nog eens worden verkocht.Om dan te bedenken dat je al voor €3 een nieuw katoenen t-shirt kunt kopen, doet alarmbellen rinkelen. Want hoe kunnen al die mensen die hebben meegewerkt aan een shirt genoeg verdienen als het uiteindelijke product zo goedkoop wordt verkocht?In deze blog duiken we daarom in het onderwerp eerlijke kleding. Want wat is eerlijke kleding nu eigenlijk precies en waarom zou je je ermee bezig houden?

Is Denim Duurzaam? Zo Groen zijn je Jeans

Denim is een iconische stof die telkens opnieuw weer in de mode komt. Van legendarische outfits, denk bijvoorbeeld aan de double denim van Justin Timberlake en Britney Spears, tot de stevige werkbroeken van Amerikaanse arbeiders.

De Beste Quotes over Duurzame Mode om je te Inspireren

Van “Shop ‘til you drop” tot de iconische Carrie Bradshaw’s “I like my money right where I can see it… Hanging in my closet”, de meeste quotes over mode gaan vooral over kopen, kopen, kopen. Woorden hebben grote invloed op hoe we naar dingen kijken en de acties die we nemen. Gezien de overvloed aan quotes over eindeloos shoppen, dus niet gek dat met overconsumptie nog steeds zo normaal is.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳