Is Denim Duurzaam? Zo Groen zijn je Jeans

Melissa Wijngaarden

Is Denim Duurzaam? Zo Groen zijn je Jeans

Denim is een iconische stof die telkens opnieuw weer in de mode komt. Van legendarische outfits, denk bijvoorbeeld aan de double denim van Justin Timberlake en Britney Spears, tot de stevige werkbroeken van Amerikaanse arbeiders.

Maar, hoe duurzaam is denim nu eigenlijk?

In deze blog zoomen we in op de duurzaamheid van denimstof en hoe je kunt zien of je spijkerbroeken en jeans duurzaam zijn.

Lees snel verder!

Wat is denim eigenlijk precies en waar wordt denim van gemaakt?


Denim is een materiaal dat volgens de zogenoemde scheringtechniek wordt gewoven en wordt gemaakt van blauw of indigo geverfd katoen.  

De scheringstechniek is een weeftechniek waarbij de inslagdraden onder minstens twee kettingdraden gaan, waardoor het materiaal sterker is en er een subtiel diagonaal ribbelpatroon ontstaat.

Omdat denim meestal voor jeans wordt gebruikt, worden de twee termen vaak door elkaar gebruikt. Technisch gezien is jeans echter het product, terwijl denim de stof is. Je kunt dan ook allerlei verschillende soorten denimkleding en accessoires tegenkomen, zoals rokken, tuinbroeken, overhemden en jassen.

In het Nederlands wordt denim vertaald naar spijkerstof. Deze naam verwijst naar de spijkers die vroeger in veel spijkerbroeken werden geslagen om de zakken te verstevigen.

Het Engelse Denim lijkt te komen van de stad Nîmes in Frankrijk, waar al meer dan 400 jaar geleden de weeftechniek werd toegepast. Naar deze stof werd verwezen als “de Nîmes” oftewel denim!

Denimstof en duurzaamheid


Hier een samenvatting van wat denim duurzaam maakt en waarom denim niet per se automatisch duurzaam is.

De duurzame eigenschappen van denim:

  • Natuurlijk – Denim wordt gemaakt van katoen, een natuurlijk materiaal. In tegenstelling tot synthetische materialen (zoals polyester) is katoen niet gemaakt van fossiele brandstoffen en is het biologisch afbreekbaar.
  • Duurzaam - Denim is ooit ontstaan als werkkleding en het is een stof die vaak lang mooi blijft.
  • Biologisch afbreekbaar - Als het van 100% katoen is gemaakt, wordt denim binnen 10-12 maanden biologisch afgebroken (hoewel knopen, spijkers en labels hier niet bij zijn inbegrepen).
  • Goed te recyclen – Zolang het volledig van katoen is gemaakt, kan het worden afgebroken en opnieuw gesponnen om nieuwe denim van te maken


De negatieve duurzame eigenschappen van denim

  • Milieuproblemen van katoen – Ondanks dat katoen een natuurlijk materiaal is, is het materiaal niet altijd duurzaam. Zo gebruikt regulier katoen relatief veel pesticiden en insecticiden, vereist het grote hoeveelheden water en land, en veroorzaakt het zowel bodemdegradatie als hoge koolstofemissies
  • Watergebruik – Katoen heeft relatief veel water nodig om te groeien. We zien veel gebeuren dat katoen daarmee de lokale watervoorraden opslurpt met alle gevolgen van dien.
  • Verfproces – Helaas kiezen veel fast fashion-merken ook voor goedkope giftige kleurstoffen die water vervuilen en gevaarlijk zijn voor kledingarbeiders
    Distressed look – Veel denim komt met een gedragen look, maar de meeste methoden die worden gebruikt om dit te bereiken zijn chemisch intensief of gevaarlijk voor werknemers (zoals zandstralen)
  • Veel chemicaliën – Van katoenpesticiden tot het verfproces en de behandeling van de stof, denim vereist VEEL chemicaliën
  • Gemengde materialen – Tegenwoordig vind je zelden denim gemaakt van 100% katoen. Modemerken mengen het vaak met synthetische vezels (zoals elastaan) om een meer stretchy materiaal te maken. Niet alleen hebben die synthetische materialen negatieve effecten op het milieu, ook de denim zelf wordt er minder duurzaam van; door de stretch slijt het materiaal sneller, is het niet meer biologisch afbreekbaar en lastiger te recyclen. 

Conclusie: is denim duurzaam?


Denim was vroeger een redelijk duurzame stof, maar er worden inmiddels praktijken toegepast die het minder milieuvriendelijk maken. Denk daarbij aan het mengen met synthetische vezels, het verfproces en het gebruik van pesticiden en insecticiden.

Gelukkig wordt er steeds meer geïnnoveerd met denim en we hebben er vertrouwen in dat denim uiteindelijk weer als een duurzaam materiaal bestempeld kan worden.

Duurzaam denim: hier kun je op letten

  • Gerecycled katoen
  • Geüpcycled denim
  • Denim gemaakt van 100% biologisch katoen of geblend met natuurlijke vezels zoals hennep of linnen
  • Tweedehands denim
  • Circulaire productie (MUD Jeans produceert bijvoorbeeld 70% minder CO2 en gebruikt 92% minder water)
  • Innovatieve waterloze technieken (zoals schuimverven) of technieken waarbij minder chemicaliën worden gebruikt (zoals spinverven)
  • Duurzame denimmerken die op een milieuvriendelijkere en ethische kleding maken


Vind duurzame denimjeans en kleding op Project Cece


Bij Project Cece hebben we honderden fairtrademerken op één plek samengebracht. Je kunt filteren op verschillende aspecten van duurzaamheid en zo precies de kleding vinden die aansluit bij je stijl én je waarden.

Wist je dat Nederland een voorloper is in duurzaam denim? Merken als Mud Jeans, Kuyichi en Kings of Indigo zijn allemaal van Nederlandse bodem!


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Onze favoriete duurzame jeans (en de leukste modellen voor deze herfst)

De denim industrie is één van de meest innovatieve in de mode-industrie. Telkens weer kom je interessante artikelen tegen over grote denimmerken die een duurzame reeks lanceren. Zo lanceerde Levi’s vorige maand de High Loose, een nieuw model gemaakt van gerecycled denim en hennep; duurzame materialen dus! Ook Wrangler en G-star zijn hard bezig met het toepassen van duurzamere productiemethodes in hun ketens.    Geweldig natuurlijk, maar met al dat gejubel zou je bijna vergeten dat er ook nog denimmerken zijn die niet slechts een paar duurzame paradepaardjes hebben, maar hun gehele collecties duurzaam produceren. In de blog van vandaag zetten we ze daarom in het zonnetje én delen we onze favoriete modellen met je.

Dit is waarom het zoveel water kost om een spijkerbroek te maken

Dat het maken van kleding veel water kost is je misschien al duidelijk. Voor het maken van een spijkerbroek ben je al snel 10.000 liter water aan het verspillen, ookal zeggen sommige bronnen dat het maar 7.000 liter. Hoezo zit daar zo’n groot verschil in? En waar gaat dat water nou allemaal inzitten. In deze blog proberen we hier wat licht op te schijnen.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳