Hoe dorstig is jouw kledingkast?

Noor Veenhoven

Hoe dorstig is jouw kledingkast?

Deze week staat in het teken van water. De Internationale Water Week wordt namelijk dit jaar gehost in onze eigen Amsterdam. Wetenschappers, wereldleiders en bedrijven zullen op deze conferentie allemaal samenkomen om te praten over hoe er duurzaam met water moet worden omgegaan. Water is namelijk het belangrijkste dat er is op de wereld als we in leven willen blijven! En hoe haken onze waterproblemen in op de mode? Daar zal ik je in deze blog meer over vertellen.

 

Het Probleem van waterspilling in de mode industrie

De aarde lijkt omgeven door water, dus waarom is schoon drinkwater zo moeilijk te krijgen? Ten eerste, 97% van het water is zeewater, dus we houden nog maar 3 % over. Vervolgens is nog eens 2% bevroren, dus dan blijft er nog maar 1% over. Die 1% moeten wij dus met z’n allen eerlijk delen. Van die 1% gebruiken we 70% om planten te verbouwen, zoals voedsel en vezels voor kleding. Dan blijven we dus over met 0.3% voor al het andere. [1]

0.3% is een laag percentage, maar je kunt nog steeds denken dat het nog best veel is op de hele watervoorraad en hier in Nederland lijken we alleen maar te veel water te hebben de hele tijd. Helaas sterven er nog ieder jaar 3.5 miljoen mensen aan onvoldoende water, sanitaire en hygiënische voorzieningen. 1 op de 9 mensen op de wereld heeft geen toegang tot schoon water! [2] Voldoende schoon drinkwater kan het leven van vele mensen intens verbeteren, dus misschien wordt het tijd om te kijken wat onze water voetafdruk precies inhoudt.

Water voetafdruk van je kleding

Je water voetafdruk is hoeveel water jij uiteindelijk voor verantwoordelijk bent. Maak je geen zorgen, je hoeft niet minder water te gaan drinken, want die hoeveelheid is verwaarloosbaar vergeleken met hoeveel er zit in alles wat we consumeren. Ik denk dat we allemaal wel weten dat er in het produceren van ons eten behoorlijk wat water zit. Om al die plantjes te laten groeien moeten ze namelijk voldoende te drinken krijgen. Dit geldt natuurlijk allemaal al helemaal voor vlees aangezien dieren de planten eten die al water nodig hebben. Zo heb je voor 500 g graan 650 liter water nodig en voor 4650 liter voor een biefstukje van 300 g.

Voor kleding heb je ook behoorlijk wat water nodig. Zo is er voor één t-shirt van katoen wel 2600 liter water nodig. Dit komt omdat katoen een enorm dorstige plant is die erg veel water nodig heeft. Daarnaast is het water gebruik nog niet afgelopen na het oogsten van de planten. De planten worden verwerkt tot stof en de stof wordt geverfd en verder verwerkt. Dit is een super vervuilend proces. Van de totale watervervuiling is 17 tot 20% afkomstig uit de kledingindustrie [3]. Dit leidt tot verschrikkelijke gevolgen. Per jaar wordt er ongeveer 450 kubieke kilometer aan afvalwater afgevoerd door rivieren, dit is twee derde van de totale hoeveelheid water die per jaar door de rivieren wordt afgevoerd [4]. Van die 450 is dus 20% voor de rekening van textiel. Dat is dus niet mis!

Rivier in China vervuilt door verf. Bron : ecouterre [6]

Na het groeien van het katoen, en het verven van de stoffen zit de kleding veilig bij jouw thuis in de kleding kast. Daar komt geen water meer aan te pas toch? Helaas, dat is niet waar. Per wasbeurt gebruik je namelijk 150 liter water. Dat is 5 keer zoveel als een gemiddelde douchebeurt en mag dus zeker meegeteld worden.

Duurzame kleding die minder water verspilt?

Nu is natuurlijk de vraag, wat is het alternatief? Er is tussen de 9.788 en 9958 liter water nodig voor het produceren van een kilogram katoen, het produceren van hennep kost 2123 liter [5]. Dat lijkt me dus bijna 5 keer zo weinig! Dan scheelt dan toch wel een hoop. Natuurlijk kost het dan vervolgens ook weer water om het te verven en dat geld voor beide. Als je kleding echter GOTS organisch gecertifieerd is dan wordt er wel goed omgegaan met het afval water en hoef je die vervuiling dus niet mee te tellen. Let op: Dit geldt niet voor alle organische kleding, alleen als een bepaald keurmerk draagt zoals GOTS wordt er ook op afval water gelet. Voor organische kleding in het algemeen zonder zo een keurmerk is er meer water nodig om het te produceren dan gewone katoen. Dit komt omdat er meer planten dood gaan bij het verbouwen en er dus meer planten verbouwd moeten worden in het totaal. Bamboe, Tencel en Linnen zijn ook stoffen die minder water vergen bij de productie, ik heb hier helaas geen cijfers van kunnen vinden.

Hennep + GOTS

Met dit rokje zit je best wel goed. Gemaakt van een mix van hennep en GOTS gecertificeerd organisch katoen. Klik hier voor het product.


Er komen ook steeds meer mogelijkheden om stoffen te produceren die niet op de conventionele manier geverfd zijn, maar waarbij gebruik is gemaakt van pigment, wat biologisch afbreekbaar is en waar veel minder water bij wordt gebruikt. Helaas staat dit nog in de startblokken, dus daar moeten we nog even op wachten.

Je kunt ook je waterverspilling inperken door minder vaak te wassen. Dit betekend niet dat je in vieze stinkende kleding hoeft rond te lopen, maar misschien kun je het uithangen om de geurtjes te verliezen, of er dat ene vlekje met de hand uitwassen. Zo blijft je kleding ook veel langer goed, want van wassen slijt je kleding razend snel.

Kortom, kleding en water hebben een hoop met elkaar te maken. Misschien een goed idee de volgende keer eventjes te kijken naar het materiaal waar je kleding van gemaakt is of naar het keurmerk dat erop staat voordat je het koopt en het misschien een keertje minder te wassen. En wie weet, misschien komen ze deze week nog wel tot prachtige inzichten op de Water Week conferentie die de wereld gaan veranderen. Tot die tijd misschien zelf een beetje op je water footprint letten.

Vond je alle informatie een beetje veel. In het filmpje hieronder wordt het geeft misschien een duidelijker beeld.

 Referenties:

[1] https://www.worldwildlife.org/stories/the-impact-of-a-cotton-t-shirt

[2] https://www.worldwildlife.org/stories/the-impact-of-a-cotton-t-shirt

[3] http://chinawaterrisk.org/resources/analysis-reviews/the-environmental-cost-of-clothes/

[4] https://www.lenntech.com/water-trivia-facts.htm#ixzz0tVhGZOWH

https://www.huffingtonpost.com/2013/01/27/cottons-water-footprint-world-wildlife-fund_n_2506076.html

[5] Nia Cherret et al. Ecological Footprint and Water Analysis of Cotton, Hemp and Polyester

[6] http://www.ecouterre.com/chinese-textile-polluters-regularly-violate-environmental-regulations-says-report/


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳