Is Katoen Slecht voor het Milieu? Zo Duurzaam is Katoen!

Melissa Wijngaarden

Is Katoen Slecht voor het Milieu? Zo Duurzaam is Katoen!

Natuurlijk, vegan en biologisch afbreekbaar: katoen heeft alles in zich om een duurzame stof te zijn. Maar is dat het ook?

Helaas niet.

Sterker nog, katoen is momenteel één van de minst duurzame stoffen ter wereld!

In deze blog leggen we uit waarom katoen meestal niet duurzaam is.

De negatieve impact van katoenproductie: waarom is katoen slecht voor het milieu?


Regulier katoen heeft veel land, energie, water en chemicaliën nodig om te groeien.

Hieronder leggen we uit waarom dat niet niet duurzaam is.

Giftige chemicaliën


Volgens de Environmental Justice Foundation gebruikt katoen maar liefst 6% van alle pesticiden ter wereld en 16% van alle insecticiden.

Wat meer is dan elk ander gewas.

Deze chemicaliën zijn schadelijk voor de bodem en vervuilen het grond- en drinkwater in de omgeving. 

Behalve slecht voor de aarde, zijn deze chemicaliën ook slecht voor de mens.

Zo kan landurige blootstelling aan deze giftige stoffen leiden tot gezondheidsproblemen.  


Waterverbruik en vervuiling


De watervervuiling door chemicaliën is niet de enige manier waarop katoenproductie een negatieve impact heeft op het milieu.

Behalve veel insecticiden en pesticiden, heeft katoen namelijk ook relatief veel water nodig om te groeien.

Zo heb je volgens de World Wildlife Foundation maar liefst 2700 liter water nodig om een simpel katoenen T-shirt te maken.

Het gevolg?


Landgebruik


Katoen heeft niet alleen veel water nodig om te groeien, maar ook veel land.

Hierdoor zie je in veel gebieden dat katoen bijdraagt aan ontbossing, wat betekent: 

  • Meer CO-2 - Doordat bossen en gewassen die koolstof opslaan verdwijnen
  • Aangetaste leefgebieden - Doordat gebieden worden omgezet in landbouwgebied, verdwijnen belangrijke leefgebieden. Zo draagt de groeiende katoenproductie in het Cerrado natuurgebied in Brazilië bijvoorbeeld bij aan ontbossing op alarmerende schaal.


INSERT INSTAGRAM POST DEFORESTATION


Aangetaste bodem


Niet alleen *gebruikt* katoen veel land, katoen *verbruikt* ook veel land. 

Door intensieve katoenteelt en de vele hoeveelheden water die katoen nodig heeft, raakt de bodem aangetast en verzilt.

Wat dat betekent? Dat andere planten er lastiger kunnen groeien.

 

Waarom katoen vaak helemaal niet biologisch afbreekbaar is?


De fluffy bolletjes katoen zijn volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

Maar, katoen wordt vaak behandeld met giftige chemicaliën of gemixt met synthetische materialen. Het gevolg? Katoen is niet langer biologisch afbreekbaar.


Broeikasgassen en CO2 uitstoot


Kunstmest, ontbossing, energieslurpende irrigatiesystemen… Door al deze redenen draagt katoenproductie vaak bij aan klimaatverandering door het uitstoten van grote hoeveelheden broeikasgassen.

Regulier katoen is slecht voor het milieu én mensenrechten

Katoenproductie heeft niet alleen een negatief effect op mensen door de gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken, maar ook op andere manieren:

  • Moderne slavernij - Bijna 30 miljoen mensen wereldwijd zitten vast een systeem van moderne slavernij. Een groot deel daarvan is gelinkt aan katoenproductie. Zo is bijvoorbeeld een vijfde van alle katoen wereldwijd afkomstig uit de Xinjiang provincie in China, waar meer dan een miljoen Oeigoeren worden gedwongen om te werken op de katoenplantages en fabrieken.
  • Kinderarbeid - 71% van alle kinderarbeid vindt plaats in de landbouw, vooral in de katoenteelt omdat kleinere handen makkelijker tussen de planten door kunnen plukken.

Katoen heeft dus niet alleen negatieve gevolgen op het milieu, maar de productie is helaas ook meestal niet ethisch verantwoord.

Moedigen we je nu aan helemaal geen katoen meer te kopen? Nee!

Er zijn gelukkig alternatieven voor regulier katoen:

  1. Gerecycled katoen: merken als Mud Jeans lopen hierin voorop. Zij recyclen bestaand katoen (zoals bijvoorbeeld oude jeans) naar een materiaal dat ze opnieuw kunnen gebruiken. Zo voorkomen ze niet alleen gebruik te hoeven maken van regulier katoen, maar redden ze ook weer kleding van stortplaatsen.
  2. Biologisch katoen: biologisch katoen kan beter voor het milieu zijn.


Dus, katoen en het milieu: yay of nee?


Over het algemeen NEE. Regulier katoen heeft veel negatieve impact tijdens het productieproces. Daarnaast wordt de stof vaak gemengd met andere materialen en/of behandeld met chemicaliën waarom het hele voordeel van “een natuurlijk materiaal” wegvalt.

 


Deel dit verhaal

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Europese Wetgeving rondom Duurzaamheid: Het Einde van Fast Fashion en Greenwashing?

De Europese Unie maakt geen geintjes meer met fast fashion. Wet na wet wordt voorgesteld om de kledingindustrie milieuvriendelijker, verantwoordelijker en meer circulair te maken. Maar, met al die nieuwe Europese wetten en de complexe processen om deze door te voeren, is het lastig om op de hoogte te blijven. Daarom zoomen we in deze blog in op een aantal nieuwe Europese wetten rondom duurzaamheid.

Waarom biologisch katoen niet altijd beter is

 miljoen ton Katoen is één van de meest gebruikte grondstoffen voor kleding. Per jaar wordt zo’n aan katoen geplukt. Het bewerkingsproces van vers geplukte katoen tot de zachte, meestal geverfde stof waar kleding van wordt gemaakt is echter heel milieubelastend. Daarom deed ik altijd een gedachten dansje als ik zag dat een geweldige broek ook nog eens van biologisch katoen gemaakt was. Helaas zijn niet alle dromen bestand tegen de realiteit en zo knapte ook mijn gedachtendansje bij het zien van biologisch katoen. Ik kwam er namelijk achter dat biologisch katoen niet altijd beter is. Niet altijd beter betekent natuurlijk niet dat biologisch katoen slecht is, maar er zijn wel een aantal dingen om in gedachten te houden bij het aankopen van biologisch katoen.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳