Regenponcho’s van suiker en natuurlijke verfstoffen - Fair Fashion Festival 2017

Jana Kerkhoff

Regenponcho’s van suiker en natuurlijke verfstoffen  -  Fair Fashion Festival 2017

Gezellig met de trein gingen Noor en Jana afgelopen zondag naar het Fair Fashion Festival in Utrecht. In het midden van de belangrijkste winkelstraat van Utrecht, in de Winkel van Sinkel en het Stadhuis vonden de belangrijkste gebeurtenissen van de dag plaats. Nadat we onze Goody-bag vol flyers, een Seepje en het Flow magazine hadden gekregen, was het tijd om te verkennen.

De Green Carpet bij de ingang van het Stadhuis trok alle fair fashion liefhebbers naar binnen. Ook de spontane shoppers van de straat werden het pompeuze gebouw met grote kroonluchters en sierlijke stucwerk op het plafond binnengelokt met het groene tapijt en verleidelijke muziek. Nog snel een kopje thee drinken voordat de eerste noten van een harp muzikaal de eerste haute couture modeshow inleidde. De vrouwencouture, de conventionele vrouwen en een mannen modeshows lieten met overtuiging zien dat duurzame mode dezelfde potentie heeft als de conventionele, fast fashion collecties. Zelfs als de stof duurzaam geproduceerd of gerecycleerd wordt, verliezen de collecties hun elegantie en moderniteit niet. Hier zijn een paar impressies.

Catwalk model met harp

 Rode blouse catwalk

 Jassen catwalk

Mannen casual catwalk 

Naast de modeshows heeft het Fair Fashion Festival ook allerlei leuke lezingen, workshops en pitches van duurzame bedrijven. Voor deze laatste kregen we zelf de eer om mee te doen en Project Cece te pitchen aan het publiek. Samen met 7 andere fair fashion ondernemers mochten we in 4 minuten vertellen hoe geweldig onze bedrijven zijn. Noor nam deze taak vol motivatie op zich en presenteerde Project Cece onder de nieuwsgierige ogen van het publiek. Ook de andere ondernemers hadden goede ideeën en concepten op het gebied van duurzame ontwikkeling. NATR bijvoorbeeld heeft wegwerp Regenponcho’s ontwikkeld uit bio-plastics op basis van suiker. Ontworpen voor bescherming tegen regen bij festivals en andere outdoor gezelligheden, zodat er minder CO2 wordt uitgestoten dan bij conventionele regenponcho’s. Zoals ze bij NATR zeggen: “Liever NATR dan nat!”.

Pitch van Noor

Een ander concept dat we super praktisch vinden is Goodmap. Goodmap is een app die je laat zien waar alle eerlijke en duurzame mode winkels te vinden zijn. En het beste van alles, de app is interactief, zodat jij als consument er nieuwe winkels in kan zetten, reviews kan schrijven, en aanbevelingen kan doen. De app is dus een soort crowdsourcing van fair fashion shops! De app is daarnaast voor de hele wereld, dus je kunt er ook buiten Nederland mee aan de slag.

Iron Roots was het enige kledingmerk dat pitchte. Sportkleding compleet gemaakt van hennep, dat je volgens de founder Erik de Groot niet eens elke keer na het sporten hoeft te wassen omdat de stof zelf al antibacterieel is en dus niet gaat stinken. Hennep is ook nog eens een hele duurzame stof, daarom streeft Erik er ook naar om met Iron Roots het duurzaamste shirt op de wereld te maken.

We hebben ook nog het super mooie sieraden label Pure Prana gezien. Pure Prana produceert samen met vrouwen in de Filippijnen die hard op zoek zijn naar een baan en geeft hen training en eerlijke werkomstandigheden. Pure Prana steunt daarmee ook de lokale gemeenschap enorm en de sieranden zijn ook nog eens heel erg mooi! (Psst... do not tell, maar waarschijnlijk kunnen we Pure Prana snel bij Project Cece welkom heten).

Er was ook een Groene Markt om ervoor te zorgen dat we nog een beetje in de frisse lucht kwamen en mooie nieuwe merken konden ontdekken. Hier waren veel stukken terug te vinden die ook in de modeshows waren getoond en lieten de ontwerpers en retailers de rest van hun collectie zien.

Groene markt

Wat ook heel interessant was waren de verschillende lezingen en expertronden die gegeven werden. Ze waren super leerzaam en gaven de mogelijkheid om diep in te gaan op alle aspecten van eerlijke en duurzame mode. "De toekomst van duurzame techniek in de mode", was een workshop gegeven door Christy Aikhorin (UnikBlends) en "Verven met de kleuren van de natuur", werd gegeven door Lucila Kenny. De belangrijkste lessen die uit de eerste workshop konden worden gehaald waren de '3Ws van duurzaamheid':

  1. Wees op de hoogte (informeer jezelf)
  2. Wees een actieve deelnemer
  3. Wees de bron van innovatie / ideeën

Voor het verven en bedrukken gold: Het is ongelooflijk wat een geweldig kleurenpalet kan worden gemaakt alleen door natuurlijke kleurstoffen uit planten en bomen te gebruiken. Toch wordt er nog steeds gebruik gemaakt van conventionele verven en giftige chemicaliën. Dit probleem is alleen is alleen al een hele blogpost waard, en die zal ook snel komen (to be continued).

 Over het algemeen was het een fair fashion feest en een zeer informatieve en interessante dag vol verrassingen en nieuwe contacten. We kijken uit naar het volgende jaar.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳