Waarom biologisch katoen niet altijd beter is

Melissa Wijngaarden

Waarom biologisch katoen niet altijd beter is

Katoen is één van de meest gebruikte grondstoffen voor kleding. Per jaar wordt zo’n 29 miljoen ton aan katoen geplukt. Het bewerkingsproces van vers geplukte katoen tot de zachte, meestal geverfde stof waar kleding van wordt gemaakt is echter heel milieubelastend. Daarom deed ik altijd een gedachten dansje als ik zag dat een geweldige broek ook nog eens van biologisch katoen gemaakt was. Helaas zijn niet alle dromen bestand tegen de realiteit en zo knapte ook mijn gedachtendansje bij het zien van biologisch katoen. Ik kwam er namelijk achter dat biologisch katoen niet altijd beter is. Niet altijd beter betekent natuurlijk niet dat biologisch katoen slecht is, maar er zijn wel een aantal dingen om in gedachten te houden bij het aankopen van biologisch katoen.

 Reden 1: Voor een item van biologisch katoen is meer water nodig

Katoen verbruikt erg veel water. Voor een kilo katoen is gemiddeld 10.000 liter water nodig (8000 als je rekening houdt met natuurlijke watervoorzieningen als regen). Lang werd gedacht dat biologisch katoen minder water verbruikt vergeleken met gangbare katoen. Echter kwam Cotton Inc., een onderzoeksgroep focust op onderzoek voor de katoenindustrie, onlangs tot de conclusie dat dit niet het geval is. Volgens hun onderzoek komt dit doordat gangbaar katoen heel efficiënt is door genetische modificatie. Zo kan bijna alle katoen die op de landen groeit daadwerkelijk gebruikt worden voor de productie. Biologisch katoen is echter niet genetisch gemodificeerd en daardoor eerder vatbaar voor ziektes. Het resultaat: er moet meer biologisch katoen geplant worden om rendabel te zijn. Meer planten betekent meer water en dit is zeker in droge gebieden als India een probleem. Merken die echt goed bezig willen zijn, zullen daarom dus op zoek moeten naar biologisch katoen uit landen waar van nature veel regen valt of waar op een innovatieve manier met water om wordt gegaan.

 

Reden 2: Biologische katoenteelt betekent nog niet dat het verwerkingsproces ook biologisch is.

Naast dat gangbaar katoen wordt bespoten met pesticiden, zit ook het verwerkingsproces vol zware chemicaliën. Om van de geplukte katoen tot de zachte stof te komen, moeten de bollen namelijk gespoeld, geperst en geverfd worden. Bij deze processen worden voornamelijk giftige chemicaliën gebruik, die belastend zijn voor het milieu. Hoewel je zou verwachten dat bij biologisch katoen voor milieuvriendelijke verwerkingsprocessen wordt gekozen, is dit meestal niet het geval. Biologisch katoen slaat vaak alleen op de groei van het katoen en niet op het verwerkingsproces. Om te voorkomen dat je hier keer op keer intrapt bestaan er gelukkig keurmerken als GOTS die je ervan verzekeren dat ook het verwerkingsproces milieuvriendelijk plaatsvindt.

 

 

 

Reden 3: Biologisch katoen wordt in de mode vaak gebruikt bij greenwashing.

Vaak pronken merken met hun items gemaakt van biologisch katoen, dat klinkt nou eenmaal hartstikke goed. Echter zijn deze vaak niet gecertificeerd en in de meeste gevallen is het product maar tot aan de oogst biologisch. Daarnaast wil biologisch katoen nog niet zeggen dat de rest van het product goed is. Denk aan arbeidsomstandigheden en details als ritsen en knopen. Hoewel wij natuurlijk elke stap in de goede richting aanmoedigen, vinden we het wel belangrijk om kritisch te blijven. Duurzaamheid is hartstikke hot aan het worden (jippie!!), maar veel bedrijven proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳