Is de mode industrie de tweede meest vervuilende industrie?
Sinds we het duurzame mode wereldje zijn binnen gerold horen we het steeds vaker: De mode-industrie is op olie na de meest vervuilende industrie op de wereld. Na vele blogpost, demonstraties en gesprekken dit vrolijk overgenomen te hebben, vragen we ons nu af: Waar komt deze statement vandaan? We zijn het internet gaan doorzoeken naar informatie en in deze blogpost zullen we laten zien hoe vervuilend de mode-industrie is in vergelijking met andere grote vervuilers.
The clothing industry is the second largest polluter in the world… second to oil
-Eileen Fisher
De kledingindustrie magnaat Eileen Fisher overviel het publiek van van Manhattan met deze statement bij de inontvangstneming van een milieuprijs. De kledingindustrie is inderdaad een van de vervuilendste in wereld. Dit komt grotendeels door de veel verschillende manieren waarop het vervuilend is. Je hebt de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de productie en vervoer, de grote hoeveelheid water die gebruikt wordt bij het telen van de grondstoffen, het verven van de stoffen wat het water vervuild, de vervuiling van grondwater en rivierwater door pesticide, en de immense hoeveelheid afval die het met zich meebrengt omdat fast-fashion niet lang wordt gedragen.
Dit vind je vast ook interessant: De milieu impact van je kleding 3X langer dragen.
CO₂ uitstoot van kleding
60% van alle kleding die wordt ontwikkeld wordt geproduceerd in ontwikkelingslanden. Dit wordt allemaal per boot vervoerd. Deze cargo schepen zijn erg vervuilend en er is weinig regulering over wat deze schepen mogen uitstoten. Naast de CO₂ uitstoot wordt er ook allemaal andere giftige stoffen uitgestoten wat leidt tot een steeds slechtere gezondheid van mensen in aanliggende kustgebieden. Bij de productie van kleding wordt ook CO₂ uitgestoten. Dit gebeurt in de fabrieken en als de stoffen van dierlijke materialen zijn gemaakt, dan komt daar ook CO₂ bij vrij doordat de dieren dit uitstoten.
Dit is natuurlijk allemaal niet mooi, maar hoe verhoudt de CO₂ uitstoot zich tot andere industrieën? Milieu Centraal heeft hier een mooie infographic over gemaakt:.
Kleding is ongeveer 5,3% van onze totale uitstoot met 1,2 ton CO₂ per jaar. Dit is best veel, maar vervoer heeft uitstoot van 5,4 ton (24%) en voeding van 5,6 ton (25%), wat dus een stuk meer is.
Waterverbruik en vervuiling voor de productie van kleding
Katoen is een plant die enorm veel water nodig heeft en wel 40% van alle kleding wordt gemaakt van katoen. Dit leidt tot een grote water footprint. Voor een katoenen t-shirt is bijvoorbeeld wel 2.700 liter water nodig. Voor een gemiddelde douchebeurt heb je maar 49 liter nodig, dus dit is best wel veel. Hoe weegt dit op tegen een andere zeer vervuilende industrie: De vleesindustrie.
Zoals je kan zien wint een t-shirt en een spijkerbroek het gemak van een portie vlees eten op een avond. Maar je koopt misschien niet elke dag een nieuw kledingstuk en eet wel elke dag een portie vlees. Als we er vanuit gaan dat een kledingstuk 7x gedragen wordt en je 5 kledingstukken per dag draagt met ongeveer een totale water footprint van 20.000 liter. Dan verspil je dus elke week 20.000 liter water aan kleding. Als je elke dag een geïmporteerde biefstuk eet dan zit je op 10.500 liter, ongeveer de helft. De mode-industrie wint het dus op gebied van waterverspilling. Lang met je kleding doen is dus erg belangrijk.
Naast dat er in de mode industrie veel water wordt gestopt bij het produceren van katoen, wordt er ook nog eens veel water gebruikt voor het verven van de kleding. 1,9 miljard liter drinkwater wordt elk jaar gebruikt voor het verven van kleding. Vaak wordt dit water na gebruik, zonder voor te behandelen weer terug in de rivier gegooit. Ze zeggen niet voor niets dat je in India kan zien welke kleur het volgende seizoen in de mode is aan de kleur van de rivier.
Greenpeace vond bij de Citarium Rivier in India dat het afvalwater dat geloosd werd leidde tot een verslechterde gezondheid bij meer dan 5 miljoen mensen. Ook de dieren die gebruik maakten van de rivier hadden veel last van het vervuilde water. Het water bleek de giftige stof nonyphenol te bevatten. Deze stof is dodelijk voor de dieren die in de rivier leven en brandt op de menselijk huid.
Het grootste gedeelte van de kledingproductie vindt plaats in ontwikkelingslanden. Hier is vaak geen regelgeving tegen het lozen van afvalwater, wat leidt tot verschrikkelijke vervuiling.
Afval probleem door kleding
De westerse wereld leeft in een wegwerpcultuur. Zoals ik al eerder noemde wordt een kledingstuk gemiddeld maar 7x gedragen. Dit leidt tot gigantische hoeveelheden afval. Jaarlijks gooien we in Nederland 235 miljoen kilogram textiel weg. Daarnaast wordt ook nog eens een deel van de nieuwe kleding niet verkocht! Wel 6,5% van de kleding wordt niet verkocht, dat zijn ongeveer 21,5 miljoen kledingstukken. Hiervan wordt 1,2 miljoen vernietigd. Naast dat het een grote hoeveelheid is, duurt het vaak erg lang voordat textiel is afgebroken. Dit kan vaak jaren duren, vooral met stoffen zoals nylon die er wel 40 jaar over kunnen doen om af te breken.
Pesticide gebruik door kleding
Weer dat probleem met die katoen. 2,4% van al de landbouwgrond die wordt gebruikt wordt gebruikt voor katoen. Bij de katoenteelt wordt 6% van alle pesticides gebruikt en 16% van alle insecticiden. Dit is niet alleen direct giftig en schadelijk voor het milieu, maar sommige insecticiden kunnen in het vetweefsel van roofdieren en mensen terecht komen en daar tientallen jaren blijven.
Bij biologisch katoen heb je dit probleem niet: Bekijk onze biologisch katoen collectie.
Conclusie: De kleding industrie is heel vervuilend
De mode-industrie is dus zeker een gigantische vervuiler. Naast deze grote vier vervuilingscategorieën wordt er namelijk ook veel ontbost voor materialen zoals viscose. We kunnen wel zeggen dat er de mode-industrie bij every step of the way vervuilend is. Of het de tweede meest vervuilende industrie ter wereld is valt niet te zeggen, omdat we dan bijvoorbeeld de water footprint met de CO₂ uitstoot moeten vergelijken en dit is nog best moeilijk. Wel kunnen we zeggen dat er een hoop winst is te halen op heel veel verschillende vlakken. Bij organisch katoen worden meestal minder pesticiden gebruikt, minder water en het afvalwater wordt schoongemaakt voordat het terug in de natuur wordt gebracht. Je kan dus zeker een impact maken door duurzame kleding te kopen!
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Minder microplastic in oceanen: hoe jij daarvoor kan zorgen
Al decennia werken overheden, bedrijven en individuen aan oplossingen voor plastic in het milieu. Nu zijn we eindelijk zo ver dat we daar grote dingen van gaan zien, van bijvoorbeeld wetgeving over rietjes tot Boyan Slat’s Ocean Cleanup die deze zomer aan de slag gaat in de stille oceaan. Helaas, begint ook de invloed van microplastics steeds duidelijker te worden. Wat microplastics precies zijn en vooral, waar ze vandaan komen en wat je er tegen kunt doen? In deze blog lees je er alles over!
Wassen en drogen met liefde voor kleding en milieu
Wist je dat 1/3 van de impact die je kleding op het milieu heeft zit in het wassen en drogen van je kleding? Tenminste, dit was zo in 2010. Nu zijn we inmiddels weer een stukje verder en is hopelijk onze huishoudelijke apparatuur ietsje zuiniger geworden. Toch neemt dit niet weg dat de impact van het wassen en drogen op het milieu nog steeds heel hoog blijft. Daarom in deze blog tips om je kleding zo milieuvriendelijk mogelijk in je kast te houden.
Waarom biologisch katoen niet altijd beter is
miljoen ton Katoen is één van de meest gebruikte grondstoffen voor kleding. Per jaar wordt zo’n aan katoen geplukt. Het bewerkingsproces van vers geplukte katoen tot de zachte, meestal geverfde stof waar kleding van wordt gemaakt is echter heel milieubelastend. Daarom deed ik altijd een gedachten dansje als ik zag dat een geweldige broek ook nog eens van biologisch katoen gemaakt was. Helaas zijn niet alle dromen bestand tegen de realiteit en zo knapte ook mijn gedachtendansje bij het zien van biologisch katoen. Ik kwam er namelijk achter dat biologisch katoen niet altijd beter is. Niet altijd beter betekent natuurlijk niet dat biologisch katoen slecht is, maar er zijn wel een aantal dingen om in gedachten te houden bij het aankopen van biologisch katoen.
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!