Een emotionele schoonmaak voor een duurzame kledingkast
Je kledingkast is een spiegel van je stijl en persoonlijkheid. Dat is helder. Waar je minder vaak bij stil staat, is dat elk item in je garderobe unieke herinneringen en emoties met zich meedraagt. Fijne, maar ook minder fijne. Wat dacht je van die trui van je ex? Of dat te gekke, maar vooral te krappe rokje? Met de lente in zicht is het tijd voor een emotionele schoonmaak van je garderobe. Cece helpt je op weg.
Wie kan er, net als ik, een outfit samenstellen van kledingstukken die exen of scharrels hebben achtergelaten?
Het hoeft niet vervelend te zijn, zo’n patchwork van herinneringen om het lijf. Die broek die jouw billen beter deden uitkomen. De trui waar ze niet voor terug wilde fietsen. De sokken die hij in alle emotionele rompslomp vergat. Maar wanneer je die items liever diep in je kast verbergt, is het tijd voor verandering.
Het hoeven ook niet per se kledingstukken van een ex te zijn. Het kan ook die hoodie of die sjaal zijn die je leende op een koude nacht en (beloofd!) terug zou geven. Maar hij hangt er al jaren. Net zo lang als jij je schuldig voelt.
Waar je ook niet gelukkiger van wordt, zijn kapotte, te grote of te kleine kledingstukken. De argumenten voor waarom je ze niet weg doet lijken geldig. ‘Wie weet kan ik het ooit weer aan.’ ‘Het kostte zo veel, ik zou me schuldig gaan voelen.’ Of de minst reële, waar ik mezelf vaak schuldig aan maak; ‘misschien kan ik dit ooit nog eens met iets combineren.’ Ja, wie weet. Misschien wanneer Pasen en Pinksteren op één dag vallen?
Wat geldt voor geliefden, geldt ook voor kleding. Houd je er geen fijn gevoel aan over, zeg het dan gedag. Zonder schuldgevoel. Het maakt je immers niet gelukkig. En daar kan die blouse of spijkerbroek nooit voor bedoeld zijn. Hoe prachtig hij ook is.
Maar hoe begin je daar aan, aan zo’n emotionele schoonmaak, aan Wegdoen Zonder Schuldgevoel?
Lever je kleding in om te laten recyclen over doorverkopen
Wilde je de items van je ex ritueel verbranden? Wacht nog even met fikkiestoken. Want na de eerste verkoolde slips, herinner je je dat jouw wraak niet goed is voor het milieu. En nog illegaal ook. Je komt sneller van ongewenste items af door ze naar een kledingcontainer te brengen, zoals die van Sympany Dit initiatief streeft er naar zoveel mogelijk textiel te laten verwerken tot nieuwe mode. Zo creëert Loop.alife kleding van gerecycled Sympany textiel. Voelt goed toch, dumpen voor het goede doel? Je kunt in plaats van dumpen ook direct doorgeven. Zo gaf een vriendin van mij de chique trui van een vervelende ex aan haar nieuwe liefde. Zo heeft hij een mooi nieuw item, en zij geen kledingstukken meer van haar ex.
Goedkoop en duurzaam: ruil je kleding
Koop chips, koop cola, en nodig je hipste vrienden uit. Het is tijd voor een avondje kledingruil. Laat iedereen items meenemen die zij of hij niet meer wil. Stal de boel uit en ruilen maar. Wat een ander niet weet te combineren, past misschien perfect bij jou. En een bad juju jurk van jou, is een nieuwe feestoutfit voor een ander. Shoppen was nog nooit zo goedkoop. Tenzij je een hele fancy smaak hebt in chips natuurlijk.
Doe je kleding cadeau want tweedehands is duurzaam
Het klinkt misschien gek. Jouw tweedehandse item, een cadeau? Maar stel je eens voor dat een vriend of vriendin jou de schoenen of die ketting zou geven waar je stiekem een oogje op bent? Je zou een gat in de lucht springen. En er geweldig uitzien terwijl je sprong. Ik kreeg voor mijn verjaardag de hippe wandelschoenen (ja, dat lees je goed) van een vriendin cadeau. Ik had ze al eens geleend. Nu mocht ik ze hebben. Nog nooit stapte ik zo zelfverzekerd door de modder. Mira van de Kleretoko begreep al lang geleden de waarde van tweedehands. Via haar hippe webshop vind je een oogstrelend assortiment aan tweedehands items. Je kan bij haar ook je kleding inleveren tegen klere-credits ter waarde van 5 euro in haar webshop! Perfecte manier om van je oude kleding af te komen en een nieuwe garderobe aan te schaffen. Bezorging is gratis voor Amsterdam en Leiden.
Gooi je kleding zelf in de verkoop
Je hoeft niet te wachten tot Koningsdag. Er zijn genoeg manieren om voormalige kledingliefdes te verkopen. Wat dacht je van de IJ-hallen in Amsterdam? Uiteraard kun je je items ook online verkopen via Marktplaats of een Facebookpagina. Een andere tip is United Wardrobe. Deze online tweedehandskleding-marktplaats heeft als doel om het verlies en de dump van mooie items tegen te gaan.
Duurzaam is ook lang met je kleding doen
Tenzij je opgevoed bent met de regel dat je nieuwe schoenen pas na twee weken aan mag, zul je versgescoorde items zo snel mogelijk willen dragen. Zo bouwt je aankoop direct herinneringen op. Juist daarom wil je met een schone lei beginnen. Je voelt je immers het fijnst wanneer je van top tot teen, van jas tot string, in mooie spullen gewaad bent. Maar het allerfijnst voel je je wanneer die spullen op een eerlijke, mens- en diervriendelijke wijze gemaakt zijn. Zulke items stralen vanaf dag één de juiste energie uit.
In de online shop van Project Cece vind je uitsluitend merken die een of meerdere ethische keurmerken dragen. Zo scoor je niet alleen mooie, maar ook duurzame items. Kleding die goed voelt, voor de planeet én voor jou.
Loren Snel (24) leest boeken, draagt kleding en kookt vegetarisch. Ze schrijft over muziek, de liefde en het verder leven. In haar vrije tijd studeert ze Book and Digital Media Studies (MA) in Leiden. Ze woont in Amsterdam.
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!