De Coronacrisis bereikt recordhoogtes in India en dat heeft gevolgen voor de kledingindustrie
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de situatie in India nijpend is. De ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten niet meer aan, niet iedereen die het nodig heeft kan nog zuurstof krijgen en zelfs al krijg je een plekje in het ziekenhuis, zijn er verschrikkelijke verhalen over mensen die uren eenzaam liggen te wachten op medische hulp, terwijl de mensen naast hun sterven. Omdat veel duurzame merken produceren in India, daarom een update over de situatie.
De situatie in steden
De tweede golf met de besmettelijkere mutatie sloeg als eerste hard toe in grote steden. Vanwege de dichtbevolktheid in de grote steden en omdat er een aantal religieuze feesten groots gevierd werden zonder zich te houden aan maatregelen, kon de besmettelijke variant zich razendsnel verspreiden. Er was een groot tekort aan medisch personeel, vaccinaties en zuurstof. Ook de crematoria konden de toename van lichamen niet bijbenen. Het is een zwart scenario, maar gelukkig neemt de groei van het aantal besmettingen in de grote steden nu af.
De situatie op het platteland
De crisis lijkt zich nu te verplaatsen van de steden naar het platteland. Hoewel de toestroom in steden door ziekenhuizen al amper bij te benen was, zijn mensen op het platteland afhankelijk van kleine klinieken, enkele artsen of is er zelfs helemaal geen medische hulp in de buurt. Extreem zorgelijk dus!
De gevolgen voor de kledingindustrie
In India wordt zowel veel kleding als grondstoffen geproduceerd. Hoewel veel fabrieken mensen doorbetalen tijdens de verplichte lockdowns, zijn er ook veel dagloners die ineens zonder inkomen zitten. Zij zien hun toch al magere inkomen verdwijnen en hebben amper spaargeld op kunnen bouwen. Het gevolg? Ze zien hun voorraden en kleine beetjes spaargeld interen waardoor ze niet meer kunnen voorzien in hun basisbehoeftes.
Onze partner, Jyoti, produceert op het Indiase platteland. Zij zagen hoe schrijnend de situatie werd in Londa, in het zuiden van India, waar één van hun naaiateliers gevestigd is. Nava Chetana Kendra, een lokale NGO, begon met het verspreiden van voedselpakketten om dagloners door de crisis heen te helpen, maar kon de vraag niet meer aan; inmiddels zijn 2000 mensen in Londa afhankelijk van hulp. Jyoti besloot daarom een actie op te zetten vanuit hun stichting, zodat Nava Chetana Kendra zoveel mogelijk mensen kan helpen.
Via Jyoti’s website kun je een bedrag doneren. Één voedselpakket bestaat uit 10kg rijst, 2 kg dal, 1l olie, groentes en zout, en is voor een familie van 5 personen genoeg voor 10 dagen. Zo’n voedselpakket kost ongeveer 7 euro.
Samen met 15 duurzame merken (waaronder wij!) organiseerde Jyoti een loterij, om nog meer mensen te bereiken met de boodschap. Door een bedrag te doneren en vervolgens in de comment-sectie aan te geven welk product je zou willen winnen, maak je kans!
Doneren kan hier!
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Fashion Revolution Week 2022: Deze mensen hebben je kleding gemaakt
Het is weer Fashion Revolution Week, de week dat we stilstaan bij de Rana Plaza ramp die 8 jaar geleden plaatsvond en merken vragen wie onze kleding heeft gemaakt met de hashtag: #WhoMadeMyClothes?
Boeren in India protesteren al sinds september tegen nieuwe wetgeving. Dit is waarom.
In India vinden op dit moment enorme protesten plaats. Miljoenen mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen nieuwe landbouw wetten. Nadat Rihanna en Greta Thunberg publiekelijk support uitten voor de protesten, kwam er internationaal veel aandacht voor de protesten zelf, maar ook voor hoe de overheid ingreep. In deze blog zoomen we in op wat er gaande is.
Het verschil tussen zijde en satijn (en waarom PETA je afraadt één van de twee te kopen)
Wie tijdens de hittegolf van vorige week ook op zoek is geweest naar verkoelende materialen zal het probleem vast herkennen; zijde, katoensatijn, satijn… Allemaal worden ze geroemd om hun hydraterende werking en zijn daarmee ideaal voor zomerse temperaturen. Maar wat is nou wat? Wat is het verschil? En waarom raadt PETA af om één van ze te kopen? In de blog van vandaag leggen we het uit. Lees dus snel verder!
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!