Hier kun je oude kleding inleveren (en wat er vervolgens mee gebeurt)
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het deze week Fashion Revolution Week is. Tegelijkertijd is het van 20 tot en met 27 april Week van Tweedehands Textiel, een initiatief van het Leger des Heils om aandacht te vragen voor het doneren, langer gebruiken en recyclen van textiel. Tijdens deze week worden er evenementen, acties en workshops georganiseerd rondom deze thema’s. In deze blog zoomen we in waar jij je oude kleding in kunt leveren, zodat het een tweede leven krijgt.
Kledingbakken van het Leger des Heils
Het Leger des Heils is één van de grootste kledinginzamelaars van Nederland. Ze hebben in het hele land kledingbakken staan waar je oude kleding en textiel kunt inleveren (kijk hier voor een inzamelpunt bij jou in de buurt). Kleding die je bij het Leger des Heils inlevert, wordt via hun ReShare-afdeling gesorteerd en verdeeld over verschillende plekken. Het sorteren gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kleding komt op verschillende plekken terecht:
- De ReShare Stores van het Leger des Heils: in de ReShare Stores wordt kleding die er nog wel een paar jaar mee kan verkocht tegen sociale prijzen, bijvoorbeeld aan mensen die niet veel geld hebben om te besteden aan kleding of aan mensen die vanuit milieuoogpunt geen nieuwe kleding willen kopen.
- Noodhulp: een deel van de ingezamelde kleding wordt weggegeven aan mensen die op dat moment geen kleding kunnen betalen of in een noodsituatie verkeren, zowel in binnen en buitenland. Het Leger des Heils werkt hier soms voor samen met instanties als het Rode Kruis en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), maar heeft ook een eigen internationaal netwerk.
- Sorteerbedrijven: het grootste deel van de kleding wordt doorverkocht aan sorteerbedrijven. Met dit geld worden hulpprojecten van het Leger des Heils ondersteund. Alhoewel, dit hangt af van de kwaliteit van het ingezamelde textiel; goedkope kleding van slechte kwaliteit kan niet meer doorverkocht worden in andere landen en ook hebben veel landen het dumpen van slechte kwaliteit tweedehandskleding verboden, zodat hun lokale kledingindustrie zich beter kan ontwikkelen. Het is dus van groot belang dat er nieuwe manieren worden ontwikkeld om kleding meer en beter te recyclen, zodat minder kleding uiteindelijk wordt verbrand. Het Leger des Heils werkt onder andere met een Fiber Sort Machine, die op basis van infrarood detecteert welke materialen er in een kledingstuk zitten. Kleding van hetzelfde materiaal kan namelijk beter gerecycled worden dan zogenoemde mixen.
Sympany kledingbakken
Sympany heeft meer dan 2000 kledingbakken in Nederland en zamelt daarmee jaarlijks tientallen miljoenen kilo’s textiel in (kijk hier voor een inzamelingspunt bij jou in de buurt). Wat er vervolgens mee gebeurt?
- Kleding die nog herbruikbaar is wordt doorverkocht. Het grootste deel gaat naar Oost-Europa, waar de kleding in tweedehandswinkels wordt verkocht. Andere landen zijn Zambia, Malawi, DR Congo en Angola. Het geld uit deze verkopen, wordt gebruikt om te investeren in innovaties die kleding makkelijker en beter te recyclen maken.
- Ook Sympany merkt het probleem van meer kleding, mindere kwaliteit en minder vraag vanuit het buitenland en ook zij zijn actief bezig met het zoeken naar efficiënte oplossingen voor het recyclen van textiel. Zo hebben zij het bedrijf Sympact opgezet, wat zich hiermee bezighoudt. Leuk om te weten? Eén van de partners waarmee ze samenwerken is Kuyichi; die het gerecycled denim gebruikt voor het maken van nieuwe jeans.
Vintage winkels
Is jouw kleding nog goed draagbaar? Dan kun je het inleveren bij tweedehands kledingzaken. Bel wel even van tevoren of je er überhaupt terecht kunt met je kleding en of ze interesse hebben om je kleding over te nemen. Veel winkels stellen strenge eisen aan de kleding die ze overkopen.
Goede doelen en stichtingen
Regelmatig zie je oproepen voorbij komen van goede doelen en stichtingen die op zoek zijn naar bepaalde producten. Zo stuurt de Regenbooggroep regelmatig oproepen voor winterjassen, mannenschoenen etc. Ook bij vestigingen van Dress for Success kun je terecht met mooie, zakelijke kleding, die vervolgens wordt geleend aan mensen met een kleine portemonnee zodat ze goed voor de dag kunnen komen tijdens een sollicitatiegesprek. Het makkelijkste is om deze organisaties zelf te benaderen om te vragen of ze behoefte hebben aan jouw kleding en je in te schrijven voor nieuwsbrieven, zodat je gericht kleding kunt weggeven.
Veel merken hebben tegenwoording een bring-back schema
Zo kun je bij veel modewinkels je oude kleding inleveren en ook bij Mud Jeans kun je bij het kopen van een nieuwe broek je oude broek inleveren. Vaak worden deze inzamelingen gedaan in combinatie met een korting op een nieuw product. Als dat nieuwe product vervolgens niet duurzaam is geproduceerd, dan is het dus eigenlijk helemaal geen duurzame oplossing. Het is een veelgebruikt schema voor greenwashing, dus blijf hier kritisch; wat gebeurt er met de ingeleverde kleding en draagt je nieuwe product wel bij aan een duurzamere mode-industrie? Bij Mud Jeans, waar ze voorlopers zijn in het gebruiken van gerecycled denim in nieuwe jeans, zit dat wel goed. Bring Back-schema’s zoals die van bijvoorbeeld H&M zijn juist minder (deze blog legt uit waarom), alhoewel ook H&M stappen maakt richting duurzaamheid. Echter valt de positieve impact van deze stappen in het niets bij de negatieve impact van het in stand houden van hun fast fashion-model.
Als laatste kwamen we laatst het supervette Drop and Loop tegen
Drop and Loop heeft een kledinginzamelingsautomaat ontwikkeld en geeft je in ruil voor het inleveren van kleding een korting op je aankoop in de winkel waar de automaat staat. Een soort statiegeld dus. De kleding die je inlevert wordt vervolgens gerecycled of hergebruikt. Op dit moment zijn ze bezig met een pilot in één Albert Heijn in Krimpen aan de Ijssel (nabij Rotterdam), maar op hun website kun je een locatie aanvragen. Bij genoeg animo kunnen ze dan uitbreiden naar die locatie!
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Fashion Revolution Week 2022: Deze mensen hebben je kleding gemaakt
Het is weer Fashion Revolution Week, de week dat we stilstaan bij de Rana Plaza ramp die 8 jaar geleden plaatsvond en merken vragen wie onze kleding heeft gemaakt met de hashtag: #WhoMadeMyClothes?
Onze favoriete duurzame jeans (en de leukste modellen voor deze herfst)
De denim industrie is één van de meest innovatieve in de mode-industrie. Telkens weer kom je interessante artikelen tegen over grote denimmerken die een duurzame reeks lanceren. Zo lanceerde Levi’s vorige maand de High Loose, een nieuw model gemaakt van gerecycled denim en hennep; duurzame materialen dus! Ook Wrangler en G-star zijn hard bezig met het toepassen van duurzamere productiemethodes in hun ketens. Geweldig natuurlijk, maar met al dat gejubel zou je bijna vergeten dat er ook nog denimmerken zijn die niet slechts een paar duurzame paradepaardjes hebben, maar hun gehele collecties duurzaam produceren. In de blog van vandaag zetten we ze daarom in het zonnetje én delen we onze favoriete modellen met je.
Voor eens en altijd: waarom tweedehands kleding niet per definitie duurzaam is
Met #SecondhandSeptember en Zalando als één van de nieuwste nieuwkomers in tweedehands fashion moge het duidelijk zijn; tweedehands winkelen is hot! Aan de ene kant juichen we dit enorm toe, maar aan de andere kant is het ONWIJS belangrijk om juist in je tweedehands aankopen kritisch te blijven. Al eerder schreven we hier een blog over, maar de thema’s lijken vandaag de dag nog steeds erg relevant.
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!