Een keurmerk dat je niet kunt vertrouwen: BSCI
Keurmerken zijn ontzettend handig om er snel achter te komen of je kleding wel aan je eigen ethische waarden voldoet. Ze geven vertrouwen, een gevoel dat er streng gecontroleerd is en dat het dus wel goed zal zitten. Helaas zijn er heel veel keurmerken, en daarom spelen merken (en kledingfabrikanten) er graag op in dat jij niet weet wat alle keurmerken betekenen.
Zo komen wij vaak merken tegen die zeggen: "Al mijn stoffen zijn OEKO-TEX gecertificeerd, dus duurzaam". Maar dat betekent alleen maar dat er geen gevaarlijke chemicaliën in de stoffen zitten. Dat is zeker belangrijk, maar het betekent niet direct dat het materiaal op een biologische of op een andere milieuvriendelijke manier is geproduceerd.
Zo zijn er nog een rits aan keurmerken, standaarden, en labels die zeker niet onbelangrijk zijn, maar vaak worden gebruikt voor greenwashing. Eentje waar we in deze blog op willen inzoomen is de Amfori BSCI. Ontzettend veel merken (duurzaam en niet-zo duurzaam) maken namelijk gebruik van BSCI om te 'bewijzen' dat ze eerlijk produceren.
Een aantal voorbeelden van leden van Amfori BSCI zijn About You, Scotch & Soda, Desigual, en MEXX. Dat zijn nu niet bepaald merken die bekend staan om hun duurzaamheid en eerlijke productie. Nu zijn zeker niet alle merken die lid zijn van Amfori BSCI fast-fashion merken. Comazo, het Duitse duurzame ondergoedmerk is namelijk ook lid, en er zijn ook een aantal merken op onze website die gebruik maken van leveranciers die lid zijn van Amfori BSCI.
Wat is Amfori, wat is BSCI, en wat kun je van leden verwachten?
Amfori is een organisatie die zich inzet om samen met detailhandelaren, leverancieren, merken en andere organisaties duurzamere en eerlijkere handel in stand te brengen. Ze hebben verschillende lidmaatschappen, Amfori BSCI, Amfori BEPI, en Amfori Advocacy. BSCI gaat over het verbeteren van de sociale prestatie van een bedrijf, BEPI gaat om het verbeteren van de milieuprestatie, en Amfori Advocacy probeert een klimaat te creëren waarin bedrijven transparant en duurzaam kunnen handelen.
BSCI (Business Social Compliance Initiative) is dus geen keurmerk, het is een lidmaatschap. Dit lidmaatschap geeft bedrijven de hulpmiddelen om te onderzoeken hoe goed hun werkomstandigheden zijn, lesmateriaal over hoe ze verder kunnen verbeteren, en advies op maat.
BSCI is geen keurmerk, het is een lidmaatschap.
BSCI geeft hun leden toegang tot hun "Auditing Integrity Program", waarmee bedrijven de werkomstandigheden kunnen laten controleren door onafhankelijke partijen op de code of conduct van BSCI. Deze code of conduct bestaat uit 11 principes: Recht om vakbonden te vormen, geen discriminatie, een eerlijk loon, fatsoenlijke werktijden, een veilige en gezonde werkplek, geen kinderarbeid, bescherming van jonge werknemers, geen onzekere werkgelegenheid (dus op contractbasis), geen gedwongen werk, bescherming van het milieu, en ethisch handelen (geen corruptie etc.).
Kortom, de 11 principes van BSCI bevatten alles wat je wilt terugzien in een keurmerk voor eerlijke productie, het grote verschil is dat leden van BSCI niet aan deze principes hoeven te voldoen om lid te zijn. Als ze gebruik maken van het Auditing Integrity Program dan zal alles wel door een externe partij onder de loep worden genomen en zal er een rapport worden gemaakt van hoe het bedrijf scoort op 13 verschillende performance areas. Dit zijn de 11 bovengenoemde principes en nog twee extra punten die gaan over het management en de betrokkenheid van werknemers.
Voor elke performance area (PA) kan een lid een minimum score halen van E en een maximum van A. Er is ook nog een mogelijkheid voor een 'Zero Tolerance' score, waarbij meteen actie moet worden ondernomen omdat de omstandigheden zo slecht zijn.
Elk BSCI lid dat gecontroleerd is heeft dus een score kaart waar op te zien is hoe goed ze scoren op elk punt en ze krijgen van BSCI ook advies over hoe ze kunnen verbeteren.
Wanneer kun je een Amfori BSCI lid vertrouwen?
Veel merken zullen zeggen dat ze werken met Amfori BSCI leveranciers, en daarom dus goede werkomstandigheden hebben, dit is echter alleen zo als de leverancier ook hoog scoort op hun controle. Vraag dus aan merken wat hun beoordeling was of wat de beoordeling was van hun BSCI-leveranciers. Een gemiddelde score van B of A kun je zeker als positief zien, maar bij lagere scores is het tijd om vraagtekens te plaatsen, wat verder door te vragen waarom ze lager scoren, en waarschijnlijk het merk vaarwel te zeggen.
Vraag aan merken wat de BSCI beoordeling is van hun merk of leverancier.
Helaas zijn veel merken en leveranciers niet heel transparant over hun BSCI beoordeling. Sterker nog, er zijn genoeg kleine duurzame merken die ook niet precies weten wat BSCI betekent en die er ook vanuit gaan dat het wel goed zit. Het is daarom ontzettend belangrijk om hier navraag over te doen, want soms zal een welwillend merk hierdoor overstappen naar een echt duurzame leverancier en dan maak je dus grote impact!
Deel dit verhaal
Gerelateerde artikelen
Boeren in India protesteren al sinds september tegen nieuwe wetgeving. Dit is waarom.
In India vinden op dit moment enorme protesten plaats. Miljoenen mensen zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen nieuwe landbouw wetten. Nadat Rihanna en Greta Thunberg publiekelijk support uitten voor de protesten, kwam er internationaal veel aandacht voor de protesten zelf, maar ook voor hoe de overheid ingreep. In deze blog zoomen we in op wat er gaande is.
Waarom keurmerken belangrijk zijn maar ook misleidend kunnen zijn
Keurmerken zijn een belangrijke tool om écht duurzame merken van hun greenwashende broertjes te onderscheiden. Maar dat betekent niet dat elk merk met een certificering meteen super duurzaam is. In deze blog leggen we uit waar je op moet letten.
Het OEKOTEX keurmerk: wat het is en waar het voor staat
Duurzame mode kan soms nogal lastig zijn. Er worden ontzettend veel termen door elkaar gebruikt en denk je dat je het goed doet, blijkt er toch weer wat mis te zijn. Daarom zijn keurmerken handig. Ze bieden houvast bij het doen van duurzame aankopen. Maar wat betekenen de keurmerken nu eigenlijk? In de blog van vandaag zoomen we in op het OEKO-TEX keurmerk.
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!