Dankzij deze initiatieven zie je meer duurzame mode dan ooit op de rode loper
De Oscars van 2020 kregen bergen kritiek over zich heen. Waar waren de vrouwen? Waar was de diversiteit? (Gelukkig sleepte de Zuid-Koreaanse film Parasite een aantal prijzen binnen). Maar de Oscars waren dit jaar niet alleen maar goed voor negativiteit.
Verrassend veel beroemdheden gebruikten hun moment op de rode loper namelijk om duurzame ontwerpen te showen. Van leenstukken tot vintage en van Joaquin Phoenix tot Margot Robbie.
Het was geen toeval dat zoveel beroemdheden voor een duurzaam item kozen.
De Oscars werken namelijk samen met Red Carpet Green Dresses, een organisatie die zich al meer dan 10 jaar inzet om duurzame mode in de spotlight te zetten tijdens rode loper evenementen.
De organisatie is opgezet door Suzy Amis Cameron (actrice en schrijfster) tijdens de pers tour voor Avatar, de film van haar man James Cameron. De organisatie bundelt haar krachten met opkomende ontwerpers, modescholen en studenten en vraagt door samen te werken met beroemdheden tijdens rode loper evenementen aandacht voor positieve veranderingen in de mode-industrie. Ze laten zien wat er juist wél mogelijk is, in plaats van de aandacht te vestigen op het “shamen” van de negatieve aspecten van mode.
Tijdens de Oscars werkten ze dit jaar samen met Louis Vuitton, die voor actrice Lea Seydoux een jurk maakte van onder andere Tencel. Actrice Saoirse Ronan droeg een refurbished versie van de Gucci jurk die ze de week ervoor tijdens de BAFTA’s droeg.
Red Carpet Green Dresses is niet de enige organisatie die zich inzet voor duurzame mode op rode loper evenementen. Zo heb je ook de Green Carpet Challenge van duurzaamheidsplatform Eco Age. Ook de Green Carpet Challenge gaat al meer dan 10 jaar mee. Aan de challenge deden beroemdheden als Gisele Bündchen, Meryl Streep, Cameron Diaz en Bradley Cooper mee.
Wij vinden het geweldig dat beroemdheden, zeker op het moment dat ze in de spotlight staan, aandacht vragen voor duurzame mode. Toch mag het van ons nog allemaal wel wat kritischer. Veel van de jurken worden alsnog maar één keer gedragen, worden gemaakt door modehuizen die naast hun haute couture lijn ook nog vaak een collecties hebben die totaal geen rekening houden met duurzaamheid en vaak niet van heel goede kwaliteit zijn (ookal doet de prijs anders vermoeden).
Wat wij mooi zouden vinden? Als de modehuizen hun technieken uit de “duurzame” haute couture lijn ook zouden toepassen op andere collecties. Mode, maar duurzaam. Ook vanuit de beroemdheden zou meer integriteit mooi zijn; vaak hebben ze het geld om daadwerkelijk opkomende duurzame merken te supporten die doordat ze nog geen grote afnames kunnen garanderen nog geen prijsvoordelen krijgen. Beroemdheden als een force of change. Wat vind jij daarvan?
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!