Wat te doen met kleding die je niet meer draagt?

Melissa Wijngaarden

Wat te doen met kleding die je niet meer draagt?

Een opgeruimde kledingkast zorgt vaak voor rust in je hoofd. Je bewaart het overzicht en de kans dat je ’s ochtends urenlang naar je kleding staat te turen met het “ik heb niks om aan te doen”-gevoel is daardoor een stuk kleiner. Geen wonder dus dat zogenoemde capsule wardrobes zo populair zijn tegenwoordig. Een capsule wardrobe slaat op een kledingcollectie die bestaat uit items die op zóveel verschillende manieren te combineren zijn dat je er én fashionable uit ziet én geen overvloed aan kledingstukken hebt die je eigenlijk nooit draagt. Echter, het opruimen van je kast is meestal niet zo makkelijk. Zelf vind ik één van de moeilijkste dingen om te bedenken wat een duurzame oplossing is voor de kleding die ik niet meer draag. In deze blog daarom een aantal antwoorden op die vraag mét praktische tips.

Optie 1: Verkopen

Het verkopen van kleding is een echte win-win. Je maakt namelijk niet alleen een ander blij met je kleding, maar ook jezelf doordat je er wat extra geld mee verdient. Kleding verkopen kan tegenwoordig heel makkelijk online op platformen als United Wardrobe, The Next Closet en Vinted, maar de ouderwetse manier blijft natuurlijk ook leuk. Wat dacht je van een kraampje op vintage markten zoals de Ijhallen in Amsterdam of één van de andere markten die je makkelijk vindt in dit overzicht van Meuk is Leuk?

+ Je verdient er geld mee
- Alleen geschikt voor kleding die er nog goed uitziet

Optie 2: Kledingruil

Een kledingruil is vaak niet alleen een goede manier om van kleding die je niet meer draagt af te komen, maar is vaak ook reuze gezellig. Je kan zelf een groep vriendinnen optrommelen om een kledingruil mee te houden, maar er wordt tegenwoordig ook steeds vaker een kledingruil georganiseerd door professionals. Wat dacht je van de kledingruil van The Talking Thread (blog: https://www.thetalkingthread.com/ ) en Qure (http://www.qureclothing.nl/ ) (platform waarmee je kleding kan lenen van andere mensen) in Rotterdam op 29 november aanstaande (zie hier het facebook evenement: https://www.facebook.com/events/125095451542315/ )? Het evenement wordt gehouden in de Fenix Food Factory en er zijn hapjes, drankjes én interessante sprekers!


+ Je krijgt er zelf leuke items voor terug die je wél draagt en vaak enorm gezellig
- Alleen geschikt voor kleding die er nog goed uitziet en je kast wordt er niet leger door

Optie 3: Kleding doneren aan goede doelen

Vroeger was dit mijn standaard optie. Ik kieperde al mijn oude kleding in kledingcontainers in de buurt en gaf mezelf een schouderklopje omdat ik zo goed bezig was. If only I knew… Veel kleding die wordt gedoneerd belandt namelijk alsnog gewoon op de vuilnisbelt of heeft een disruptief effect op de lokale kledingindustrie in de ontwikkelingslanden waar ze worden gedumpt. Het is daarom belangrijk te letten op waar je kleding terecht komt. Een goede keuze zijn de kledingcontainers van Sympany. Sympany is een sociaal bedrijf dat zich bezig houdt met de verzameling en het sorteren van kleding. Het bedrijf werkt samen met partners in Nederland, zoals bijvoorbeeld ReBlend (ontwikkeling van circulair textiel), en internationale partners in ontwikkelingslanden die met de verkoop van de kleding ontwikkelingsprojecten opzetten, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van een duurzame kledingsector in Ethiopië.

+ ook geschikt voor kleding die niet meer draagbaar is en je ondersteunt er mooie projecten mee
- je moet blijven opletten of het inzamelingspunt daadwerkelijk bijdraagt aan duurzame ontwikkeling

Optie 4: Kleding doneren aan tweedehands winkels

Als je kleding echt van goede kwaliteit is, kan je proberen of tweedehands winkels geïnteresseerd zijn om ze van je over te kopen. Meestal zijn de eisen erg hoog en is het bedrag wat je ervoor terugkrijgt laag, maar bedenk hoe blij je iemand misschien wel maakt met jouw kledingstuk. Dankzij tweedehandswinkels hebben meer mensen de optie om duurzame kledingkeuzes te maken, omdat de prijzen vaak een stuk lager liggen dan van nieuwe duurzame mode of zelfs van sommige fast fashion merken!

+ je maakt iemand anders blij met jouw kleding
- je verdient waarschijnlijk minder dan de volledige waarde van je ingeleverde items

Optie 5: Upcyclen van kleding

Het upcyclen van kleding is een leuke manier om met kleding bezig te zijn. Je kan je kleding opsturen naar bijvoorbeeld van Hulley, die ondergoed maakt van overhemden in hun sociale werkplaats, of naar Maan & Mini, die er schattige kinderkleding van maakt. Je kan natuurlijk ook zelf aan de slag met DIY-ideeën waar het internet vol mee staat. Bijvoorbeeld deze van Pretty Designs of zie dit overzicht op Girlscene voor inspiratie!

+ creatieve oplossing en ook geschikt voor kleding van mindere kwaliteit
- tijdrovend om zelf te doen


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳