Op Plasticdieet!

Melissa Wijngaarden

Op Plasticdieet!

Als er iets is wat ik heb geleerd tijdens mijn ontdekkingsreis in het duurzame mode bos is het wel dat er oneindig leed kan zitten achter schijnbaar normale dingen. Soms is dat frustrerend, gezien je het gevoel hebt dat letterlijk alles wat je doet negatieve neveneffecten heeft. Aan de andere kant is het motivatie om met kleine stappen te beginnen en benadrukt het dat echt álle beetjes helpen. Een voorbeeld van zo’n dingetje is plastic. Tuurlijk, ik wist dat de plastic soep bestond, maar lang heb ik gedacht dat zolang ik mijn plastic afval netjes in de prullenbak gooide ik daar niet aan bijdroeg. Boy, was I wrong! Met mijn dagelijkse koffie to-go alleen al lever ik een flinke bijdrage. Nu is het tijd om daarbij stil te staan en daar verandering in te brengen. Tijd voor mijn eerste dieet ooit: het plasticdieet! Ditch the sixpack, ik ga op plasticdieet!

Het plasticdieet is een initiatief van Opgemärkt, een vereniging die staat voor ongedwongen duurzaamheid en allerlei leuke, leerzame evenementen organiseert. Het plasticdieet houdt in dat je een maand lang zonder plastic wegwerpproducten probeert door te komen. Dat betekent dus dat je je ijskoffie drinkt zonder rietje, je coffee-to-go laat zetten in een zelf meegenomen to-go-cup en je water drinkt uit een herbruikbaar flesje (bijvoorbeeld deze  of deze ). Het leuke aan het plasticdieet is dat je het niet alleen doet. Je ontvangt elke week tips, inspiratie en uitdagingen in je mailbox en je kan je ervaringen delen met een online community die dezelfde struggles heeft en gebruik maken van hun creatieve ideeën, steun en motivatie.

Maar waarom zou je ineens een maand geen wegwerpplastic gebruiken?

Allereerst is er meneer plastic soep. Dat betreft niet alleen de enorme hoeveelheid ronddrijvende stukken plastic die je op één van onze oceanen kan tegenkomen, maar vooral de mini-stukjes, microplastic genoemd, die door zeedieren vaak worden aangezien als voedsel en zo tot dodelijke slachtoffers leidt (zie dit schokkende filmpje als je daar bewijs van wil zien ).

Niet alleen dieren zijn de dupe van de plastic soep. Omdat veel van de vis die wij eten uit de oceaan komt, is het vaak zo dat wij via hen ook weer allemaal plastic in ons lichaam krijgen. Wat daar het probleem van is? Dat plastic er jaren over doet om af te breken en niet bepaald positieve effecten heeft op je gezondheid. Je kan dus meedoen uit altruïstische overwegingen, maar ook vanuit puur egoïsme. Het is maar net hoe jij het wil verwoorden! ;)

Ten tweede is de productie van plastic erg milieuonvriendelijk. Plastic wordt namelijk gemaakt van aardolie. Bij de verwerking daarvan komt CO-2 vrij, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Ook andere vervuilende stoffen komen vrij bij de verwerking van aardolie. Daarnaast gebeuren er regelmatig ongelukken met lekkende olietankers en leidingen, wat enorm belastende effecten heeft op het milieu, dieren, grondkwaliteit en mensen in de directe omgeving.

Wat ik het fijnste vind aan het plasticdieet is dat je met kleine stapjes mag beginnen. In week 1 is het doel om al het plastic dat je koopt te bewaren, zodat het tastbaar wordt hoeveel plastic je nou eigenlijk gebruikt. Vervolgens is het doel om dit te verminderen. Met praktische tips en de steun van de community heb ik er alle vertrouwen in dat we dit wel een maandje kunnen volhouden! Doe jij ook mee?


Mijn plastic deze week, zonder de koffie to-go bekertjes

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳