High fashion en duurzaam: Ontdek de ontwerpers van Dastoon

Melissa Wijngaarden

High fashion en duurzaam: Ontdek de ontwerpers van Dastoon

Iris van Herpen, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers... Nederland barst van het ontwerptalent. Toch is het vaak moeilijk om dit ontwerptalent te ontdekken en je daadwerkelijk in hun ontwerpen te kleden. Om dit makkelijker te maken is Dastoon ontstaan. Het online platform biedt een verrassende en bijzondere selectie van producten van talentvolle, jonge en gevestigde ontwerpers en maakt hen zo makkelijker vindbaar. Op Dastoon bestel je direct van de ontwerper zelf, dus zonder tussenkomst van winkels. Zo krijgt innovatieve en eigenzinnige mode de kans om zich te ontwikkelen en jij de kans om prachtige, originele items te scoren!

Duurzaamheid

Wie tegenwoordig aan de toekomst denkt, weet dat we nu moeten overstappen op duurzame alternatieven. Ook Dastoon gelooft hierin en selecteert alleen ontwerpers die een eerlijk productieproces toepassen. Daarnaast geeft Dastoon aan welke duurzaamheidscriteria een design voldoet. Er zijn vier criteria waar Dastoon mee werkt;

  • Lokaal

Een product krijgt dit label als het productieproces lokaal plaatsvindt. Een lokaal geproduceerd item hoeft geen lange reis af te leggen van het land van productie naar het land van gebruik, waardoor de CO2 uitstoot gereduceerd wordt. Daarnaast is van een lokaal geproduceerd item het productieproces makkelijker te controleren en kunnen kosten worden bespaard op de controle van arbeidsomstandigheden en de eventuele milieubezwarende vliegreizen naar verre oorden.

  • Op Aanvraag

Een product dat op aanvraag wordt gemaakt voorkomt dat het bijdraagt aan de enorme hoop kleding die jaarlijks op de afvalbelt belandt. Door pas te produceren als er daadwerkelijk behoefte is aan het product wordt verspilling en overproductie voorkomen.

  • Gerecycled materiaal

In eerdere blogs schreven we al over de belastende effecten van sommige materialen op het milieu. Producten gemaakt van gerecycled materiaal zorgen ervoor dat er niet extra natuurlijke bronnen moeten worden uitgeput in het productieproces. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er niet meer van een vervuilend productieproces plaatsvindt, maar ook creëert het een alternatieve markt die, als de innovatie het toelaat, groot genoeg kan zijn om de bestaande markt van vervuilende grondstoffen te verdringen.

  • Eko materiaal

In de blog van vorige week schreef Hildemieke over welke stoffen duurzaam zijn en waarom. Ook Dastoon kijkt naar het gebruik van eko materiaal door de betrokken ontwerpers en zet dat duidelijk op de productpagina's.

Our favorites

Jurk van By Sanne Jansen

By Sanne Jansen is een slow fashion label dat slechts één outfit voor iedere maand van het jaar ontwikkelt. Deze outfits vormen samen een groeiende collectie die verkrijgbaar is zolang de voorraad strekt. Het doel is om kleding te ontwikkelen die de seizoenen overleeft, zowel in stijl als kwaliteit. Talking about sustainability!

Backpack Salmon van Adinda Anna

Deze tas gemaakt is in Arnhem gemaakt van Italiaans (rest) leer door Adinda Anna Bongers. Zij studeerde in juli 2014 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem met een eindcollectie geïnspireerd op de sfeer die rondhing in hotelkamers in de jaren '70 in de zuidelijke staten van de VS. Denk aan een vrouw die in het pak van haar geliefde op de trap Virginia Woolf leest. Het concept van de leren tassen, zoals de Salmon backpack, is afgestemd op de voorkeuren van de klant, wat maatwerk van afmeting en kleur binnen haar ontwerpen mogelijk maakt.

Jurk met Open Rug van Elsien Gringhuis

Deze prachtige jurk van Elsien Gringhuis wordt gemaakt op bestelling en is van 100% wol. Elsien Gringhuis werkt onder het motto "Maximize the minimum". Door alle nonsens weg te halen krijgt elke vorm, elke lijn een functie/doel. Dit motto uit zich prachtig in deze jurk. Door de losse vormen, maar alle spannende accenten daarbinnen is de jurk een echt statement piece.

Baggy Pants Pastel Stripe door Sarah van der Wilk


Deze broek is gemaakt en ontworpen door Sarah van der Wilk. Haar doel is het productieproces van kleding transparanter te maken. Hierom deelt ze de ontwikkeling van haar kleding én de prijsspecificatie openbaar. Als je de broek bestelt weet je dus precies waar je voor betaalt en als je hem aantrekt weet je wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Zo wordt inzichtelijk wat vakmanschap precies inhoudt. De broek wordt gemaakt op bestelling en is onderdeel van Sarah's slow fashion collectie "The art of drinking tea". Een collectie geïnspireerd door traditionele Japanse kunstvormen, zoals de bewerking en het drinken van thee.

 

Korte lichtblauwe rok door De Naakte Naaister

Deze korte lichtblauwe rok mét zakken en drukknopen wordt gemaakt op aanvraag in het Amsterdamse atelier van de Naakte Naaister. Nanda van Asperen komt uit een familie van coupeuses. Maar liefst vier generaties gingen haar voor! Nanda haalt haar inspiratie overal vandaan, bijvoorbeeld van de drukte op de Albert Cuyp markt of een rondslingerend mannenoverhemd.

Portemonnee Nude van DORA

 

Deze portemonnee is met de hand gemaakt van ecoleer en een onderdeel van de FOLD serie van accessoire ontwerpster Dora Kloppenburg. In deze collectie creëert ze een speelse interactie tussen de binnen en buitenkant van producten. Haar stijl is geïnspireerd door het Russisch constructivisme in kunst en architectuur. Het ecoleer is afkomstig van een kleine looierij in Duitsland.

Tassen van Loes Glas

 

De tassen van Loes Glas doen de naam van hun ontwerper eer aan; strak en helder. Haar tassen zijn eigentijds en interessant doordat ze experimenteert met verschillende materialen en alles met de hand maakt.

Cobra trui van Esther Haamke

Esther Haamke is een Amsterdamse modeontwerper die in 2015 haar label lanceerde. Ze creëert met haar label kleurrijke streetwear en zorgt voor een explosie van kleurrijke prints. Haar items zijn echte blikvangers, vaak comfortabel en stralen positiviteit uit.

Centerfolds Eldorado sjaal van Sophie Rogg

 

De Centerfolds sjaals van Sophie zijn een beperkte oplage van zijde sjaals die in Nederland digitaal worden gedrukt, waarna Sophie en haar moeder ze met de hand zoomen. Sophie Rogg is een grafisch ontwerper die woont en werkt in Amsterdam. Werken met stoffen fascineert haar omdat textiel zowel symbolische als functionele kwaliteiten kunnen hebben. Haar centerfolds sjaals zijn daar een mooi voorbeeld van.

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳