Draagt synthetische kleding bij aan de “Plastic Soup”?

Hildemieke Boender- Vis

Draagt synthetische kleding bij aan de “Plastic Soup”?

De afgelopen maand is er in de media veel aandacht geweest voor “Plastic Soup”. Onze oceanen zitten vol met kleine deeltjes plastic, ook wel microplastics genoemd. Deze kleine stukjes plastic worden opgegeten door dieren die in het water leven. Dit is niet gezond voor dieren, maar ook niet voor ons mensen. Na onderzoek blijken er regelmatig van dit soort deeltjes, naast in vissen en vogels, ook vaak in honing en zelfs in bladeren worden gevonden. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze celwanden kunnen passeren. Onderzoekers vermoeden dat wij deze deeltjes ongemerkt kunnen inademen, waardoor deze deeltjes in onze bloedbanen terecht komen.

      Altijd op de hoogte van het leukste Project Cece nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Waar komen deze plastic deeltjes in “Plastic Soup” vandaan?

Jarenlang werd er gewezen naar de cosmetica industrie die minuscule kleine plastic balletjes ter opvulling in shampoo of douchegel verwerken. Maar nou kreeg ik pas via instagram de vraag of synthetische kleding ook bijdraagt aan de “Plastic Soup”. Om eerlijk te zijn had ik daar toen geen antwoord op. Dus besloot ik het uit te zoeken.

Wat zijn synthetische stoffen?

Synthetische kleding en stoffen zijn gecreëerd door mensen. De grondstof van dit soort producten is vaak chemisch. Bekende synthetische stoffen zijn:

  • Polyester
  • Nylon
  • Acryl

Polyester komt veel voor in sportkleding, maar ook in panty’s en jassen. Nylon is eigenlijk een merknaam voor polyester, wat veel mensen associëren met regenjacks. Acryl wordt vaak gebruikt in producten die er “wollig” uit zien. Kortom ik denk dat er weinig mensen zijn die geen kleding gemaakt van synthetisch materiaal bezitten.

De meningen over synthetische stoffen en duurzaamheid zijn verdeelt.

Synthetische stoffen zijn niet afkomstig van dieren of vanuit de landbouw. Dus dat betekent geen milieuvervuiling door pesticiden of kunstmest. Daarnaast werken er geen mensen op het land onder slechte omstandigheden.

Ook wordt er minder water verspild dan in de productie van gewoon katoen. Daarnaast is er minder verspilling van materiaal en wordt er strikter gewerkt met deze chemische stoffen omdat het niet mogelijk is om mooie stoffen te maken zonder in een steriele omgeving te werken met de juiste machines. Dus het productie proces op zichzelf is meer ethisch verantwoord dan de meeste natuurlijke materialen.

Nou is het zo dat veel synthetische stoffen worden gemaakt van fossiele brandstoffen en veel energie gebruiken in het productie proces. Polyester wordt namelijk gemaakt van ruwe olie, wat totaal niet milieuvriendelijk is. Daarnaast hebben deze stoffen vaak ook nog eens allerlei chemische middeltjes nodig om ze bepaalde eigenschappen te geven.

Synthetische stoffen zijn vaak ethisch meer verantwoord, maar niet milieuvriendelijk in vergelijking tot natuurlijke materialen.

Mermaids Life+ en de Plastic Soup Foundation hebben de afgelopen 3 jaar flink onderzoek gedaan naar het wassen van synthetische kleding en hoeveel vezels daarbij vrij komen. Het bleek dat er gemiddeld 20 miljoen (!) kledingvezels verloren gaan per wasbeurt. Fleece is de grootste “vervuiler”!

Bekijk hier hun video:

Helaas is dit een vrij nieuw onderzoek en weten nog weinig bedrijven hiervan af. Dus word er vanuit de kledingindustrie weinig gedaan om ervoor te zorgen dat synthetische kleding deze vezels verliest. De enige 2 merken die echt gezegd hebben hier mee aan de slag te gaan zijn: outdoormerk (en duurzaamheidkoploper) Patagonia en denimmerk G-star.

Het zou al flink schelen als er garens die geen vezels los laten gecreëerd zouden worden. Daarnaast zou het mooi zijn als alle wasmachines filters hadden om dit soort deeltjes uit het spoelwater te halen.

Wat kun je eraan doen? Nooit meer kleding wassen?

Nee natuurlijk niet! Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen die gelijk helpen. Ten eerste wees kritisch voordat je een kledingstuk in de wasmachine gooit. Is het echt nodig dit product te wassen? Of is het voldoende een vlek met een lauw vochtig doekje weghalen, even (buiten) uithangen of misschien even inspuiten met textielverfrisser?

Als je toch gaat wassen doe dan het volgende:

  • Vul je wasmachine, doe de trommel goed vol
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel i.p.v. poeder
  • Gebruik wasverzachter
  • Was op een lage temperatuur
  • Zet je centrifuge laag
  • Gebruik geen droger

Dit zorgt ervoor dar er minder vezels vrij komen en de “Plastic Soup” beperkt blijft. Een mooie bijwerking is dat doordat je kleding minder vezels verliest ze ook langer mooi blijven!

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het probleem van “Plastic Soup” herkennen en ermee aan de slag gaan. Zo heeft het Duitse merk Langbrett de Guppy Friend  ontwikkeld. Dit is een waszak die vezels vangt. De Guppy Friend is al verkrijgbaar in hun webshop en in de Langbrett & Patagonia winkels.

In Amerika heeft “the Rozalia Project” op dit moment een crowdfunding voor de Cora Ball. Dit is een bal die het waswater filtert van textielvezels en haar.

Coraball

De mode-industrie begint nu een beetje te wennen aan het zoeken van duurzame oplossingen in kleding. Veel merken stappen gelukkig al over op biologisch katoen. Nu word het ook tijd dat er gekeken word naar wat er nog meer kan in andere producten, laten we hopen dat de ontwikkeling van synthetische stoffen die geen vezels meer afgeven snel word ingezet en “Plastic Soup” iets word waar we ons vroeger zorgen om maakte.

     Altijd op de hoogte zijn van onze leukste blogs? Volg ons op Facebook of Instagram!

BIO:
Hildemieke Boender- Vis (32) , heeft jarenlang als commercieel kledingontwerper in binnen en buitenland gewerkt. Een aantal jaar geleden is ze zich gaan verdiepen in duurzaamheid in kleding en is zelfs op dit onderwerp afgestudeerd. Ze heeft zelf 3 jaar geleden haar eigen duurzaam T-shirt merk ChillFish Design opgezet (nieuw, nu ook verkrijgbaar in onze shop!). Hildemieke is gek op reizen, het maken van mooie dingen, boeken lezen en uit eten gaan. Ze woont samen met haar man Richard en 2 katten in de buurt van Rotterdam.


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳