De kledingindustrie in Cambodja

Jana Kerkhoff

De kledingindustrie in Cambodja

Cambodja. Het land dat is ingeklemd tussen Thailand en Vietnam in het hart van Zuidoost-Azië is niet alleen populair onder backpackers, maar is ook een geliefde bestemming voor de productie van de mode die bij ons in de winkels hangt. Deze week zoomen we in op de Cambodjaanse kledingindustrie met een aantal verrassende feitjes. Waarom? Omdat onze eigen Jana de komende maand gaat werken in Cambodja!

Cambodja is qua oppervlakte ruim 4 keer groter dan Nederland, terwijl het land minder inwoners heeft. Waar in het 4 keer kleinere Nederland meer dan 17 miljoen inwoners leven, zijn dat er in Cambodja maar 16 miljoen. Toch levert het land een enorme bijdrage aan de wereldwijde kledingproductie.

De Cambodjaanse economie is erg afhankelijk van toerisme, buitenlandse hulp en de textielindustrie. Bekende modeketens laten hier hun producten produceren, helaas gebeurt dit meestal onder zeer slechte arbeidsomstandigheden. 5 tot 7 dagen per week werken voor zo’n 130 dollar per maand, waar hele families van moeten leven. Hoewel het minimumloon dit jaar verhoogd wordt naar $180, is dit nog steeds niet genoeg. Een leefbaar maandloon in Cambodja bedraagt namelijk $280 dollar. Aan de andere kant laat het wel zien dat er een positieve tendens aan de gang is.

Hoe komt het dat de Cambodjaanse werknemers zo worden uitgebuit?

Maar liefst 40% van de inwoners in Cambodja leven onder de armoedegrens. Ze voelen zich daardoor gedwongen elke baan aan te nemen die ze maar kunnen krijgen. Wat je vaak ziet gebeuren is dat jonge werknemers van het platteland naar de stad trekken om daar een baan te vinden waar ze hun familie op het platteland mee kunnen onderhouden. Omdat de meeste Cambodjanen niet veel scholing genieten, zijn de opties van banen die ze kunnen doen ook maar beperkt.

De meeste werknemers in de kledingfabrieken zijn jonge vrouwen. Doordat in de meeste fabrieken gewerkt wordt met flexcontracten, zijn ze heel makkelijk te ontslaan en daardoor is het natuurlijk een stuk moeilijker voor de vrouwen om te vechten voor hun rechten. Immers, ze hebben het idee dat ze zonder deze baan al helemaal weinig inkomsten zouden hebben en als ze zich bijvoorbeeld verenigen in een vakbond of simpelweg weigeren om over te werken zijn ze makkelijk te ontslaan.


Het werk dat de vrouwen doen is erg monotoon. Het komt vaak voor dat hun hele baan bestaat uit het steeds opnieuw zetten van dezelfde naad. Elk uur, elke dag, elke week, elke maand.. Het allerzuurste is misschien wel wat er dan uiteindelijk gebeurt met de kleding als ze eenmaal aankomen in Europa of de Verenigde Staten: één op de vijf kledingstukken in onze kast worden niet gedragen en de kleding die wel wordt gedragen wordt gemiddeld maar zo’n 7 keer gedragen!

Gelukkig, zijn er ook labels die het wel goed doen. Een voorbeeld daarvan is Good Karma, een label dat de kledingindustrie in Cambodja probeert te verbeteren. Ze proberen dit niet vanuit hun ivoren toren in Europa, maar vanuit Cambodja zelf. Het label laat in hun eigen productiefaciliteit zien dat het ook anders kan. Ze laten zien dat de productie van kleding ook uitdagend en leuk kan zijn voor de naaisters en werknemers. Van duurzame kwaliteitsstoffen creëert het label modieuze en bijzondere items. Daar kunnen modegiganten een voorbeeld aan nemen!

Waarom we precies Cambodja’s kledingindustrie besloten uit te lichten? Onze eigen Jana van Project Cece gaat daar in februari een maand naartoe om samen met Good Karma, duurzame en eerlijke productiemanieren te onderzoeken! Natuurlijk houdt ze ons hier in het koude kikkerlandje op de hoogte van haar ervaringen aldaar. Volg onze Facebook en Instagram om up to date te blijven!




Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame mode. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in onze shopsectie!

(1) https://www.rfa.org/english/news/cambodia/textile-wages-10052017171647.html

(2) https://cleanclothes.org/resources/publications/factsheets/cambodia-factsheet-february-2015.pdf

(3) http://www.chibodia.org/ueber-kambodscha/


Deel dit verhaal

Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!

Join the fair fashion movement

Samen staan we sterk! Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in eerlijke en duurzame mode. We planten een boom voor elke inschrijving! 🌳