Talking Trash tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week
Hoera, het is weer Dutch Sustainable Fashion Week! De week waarin duurzame mode in Nederland in het zonnetje wordt gezet en wordt getoond hoeveel er mogelijk is met duurzame materialen en grondstoffen. Op 5 oktober ging DSFW’17 knallend van start met een modeshow. Het thema? „Talking Trash“. In deze show lieten zowel nationale als internationale ontwerpers zien dat dingen die normaal gesproken in de vuilnisbak belanden ook gewoon geschikt zijn voor het maken van high fashion. Onze Jana mocht ontwerpster Hildemieke Boender-Vos achter de schermen helpen en werd beloond met een front-row seat tijdens de show. Lees meer over haar ervaringen in deze blog!
De missie van de modeshow en het thema van de duurzame modeweek dit jaar is om te doen beseffen hoeveel afval we jaarlijks produceren. Het doel is zinvolle manieren te vinden om dit afval te recyclen, omdat dingen die we niet meer gebruiken niet automatisch weggegooid hoeven te worden.
Ontwerpster Hildemieke, die je misschien wel kent als eigenaar van Chillfish Design of van haar blogs voor Project Cece, maakte voor haar ontwerpen gebruik van dingen die niet recyclebaar zijn, maar wel een tweede kans verdienen, zoals bijvoorbeeld chipszakken. Ze maakte onder andere een snowboardpak van chipszakken, waar ik erg van onder de indruk was. Niet alleen ik trouwens; ook onder de modellen was het pak populair. We vonden het een mooi voorbeeld van hoe je met creativiteit ogenschijnlijk onmogelijke dingen mogelijk kan maken. Lopend langs de rekken vol prachtige ontwerpen, kwam die gedachte nog wel wat vaker langs.
Zalmhuid bij Map Renes
Vissenleer klinkt heel exotisch, maar is eigenlijk best logisch. Waarom zou je vissenhuid niet als stof kunnen gebruiken als het anders toch alleen maar in de prullenbak belandt? Dat zalmleer hartstikke goed gebruikt kan worden als basis voor kleding toont Map Renes met haar kleurrijke rokken.
Tampons bij DANYAWEEVERS
Een andere ongebruikelijke grondstof voor kleding tijdens de Talking Trash Show waren tampons. Wait what? De anderen Project Cece leden gingen bijna over hun nek toen ik ze dit vertelde, maar geen zorgen: het zijn ongebruikte tampons die niet geschikt waren om te verkopen door mis- of overproductie. Altijd al willen trouwen in een bruidsjurk van tampons? DANYAWEEVERS heeft je droom waargemaakt! (Nee, maar serieus; de jurk is prachtig en de tampons zijn van 100% katoen, dus een prima stofje!)
Koffiecapsules bij Hans Ubbink
Aan alle Nespressodrinkers onder ons: wat doe je met je koffiecapsule als je hem gebruikt hebt? Misschien is het een idee om ze in de toekomst te bewaren, want van lege koffiecapsules kan een prachtige avondjurk gemaakt worden. Ontwerper Hans Ubbink combineerde de cups met leer en ontwierp er een echte blikvanger van: met geplette en normale capsules vormde hij een patroon dat het recyclen van de capsules symboliseert.
Plastic flessen bij Monique Collignon
Het merk MC Collignon van Monique Collignon liet tijdens de show hun conscious collectie van gerecycleerde plastic flessen zien. De jurken, rokken en blouses met speelse patronen en fijne details zijn geschikt voor uiteenlopende gelegenheden en daarnaast super draagbaar, al helemaal in vergelijking met de meeste designs van de andere ontwerpers.
Naast alle bovengenoemde materialen, werd tijdens de show ook gebruik gemaakt van Twixpapiertjes, restgaren, dokterskleding en kleding die werd achtergelaten na festivals gebruikt in de collecties van de designers. Zie hieronder een filmpje van dehele show!
Alle deelnamers van de Talking Trash Show:
Monique Collignon
Britt Breider
Mayya Saliba
Annabel Joor
Sarah Mayer
Hellen van Rees
Hildemieke Boender-Vis
MYOMY
Arielle van Vaart
Judith van Vliet
Enschede textielstad
Hans Ubbink
Deel dit verhaal
Project Cece is een verzamelwebsite voor eerlijke en duurzame kleding. Door de leukste merken en winkels op één website te verzamelen maken we het makkelijker om duurzame mode te vinden. Neem eens een kijkje in ons online overzicht van duurzame producten voor vrouwen of mannen!